Mutatjuk, hogy lesz tökéletes az egyben sült karaj: sütés előtt érdemes körbepirítani
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Felismered, milyen gomba van a képen? Ősszel különösen hasznos lehet
Foszlós házi kenyér: tökéletes szendvicsalap
Sütőtökös kölesfelfújt sok mazsolával: őszi desszert a javából
Pirosra sült, szaftos kacsamell: szójaszósz teszi izgalmassá
Így ne tisztítsd soha a késeidet: 3 gyakori hibát mutatunk
Az egyben sült karaj egyszerűen készül, nem csak krumplival és rizzsel, főzelékkel is lehet kínálni.
Nem nagy munka a fenséges egyben sült elkészítése, érdemes azonban néhány dologra odafigyelni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
A fűszereket nem szabad sajnálni, lehetőleg karakteres zamatúakat válassz, kakukkfüvet vagy rozmaringot. A mutatós karaj titka a konyhai kötözőzsineg, ha ezzel tekered körbe a húst - persze csak akkor, ha csont nélkül megy a sütőbe - szépen megtartja a formáját. Mielőtt azonban bekerülne a sütőbe, serpenyőben, kevés olajon pirítsd körbe a húst, így pörzsanyagot is kap, belül pedig szaftos marad. Ahhoz, hogy szép szeleteket tudj vágni, mindig meg kell várni, míg teljesen kihűl.
Egyben sült fűszeres karaj
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm karaj
- 2 evőkanál kakukkfű
- 1 evőkanál cukor
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 2.5 deciliter fehérbor
- 2 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A fűszereket: sót, borsot, kakukkfüvet és a cukrot keverjük egybe.
Ha csont nélküli karajjal dolgozunk, akkor konyhai kötözőzsineggel szorosan tekerjük körbe a húst, de nem muszáj.
A fűszereket alaposan dörzsöljük bele a húsba, majd lefedve tegyük hűtőbe 1-2 órára pihenni.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A húst vegyük ki a hűtőből és forró, olajozott serpenyőben pirítsuk körbe.
A megtisztított hagymát szeleteljük fel és szórjuk tepsire. A hagymákra fektessük rá a körbepirított húst, majd a bort öntsük a karaj köré, 45-60 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images