Krémes, egyserpenyős csirkemell mustáros szószban – Nincs vele sok munka

tejszínes gombás fehérboros csirkemell cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirkemell krémes szószban biztosan nagy kedvenced lesz, ráadásul sokkal hamarabb elkészül, mint gondolnád.

A csirkemellből, néhány egyszerű hozzávalóval kiegészítve, is lehet szinte luxusvacsorát készíteni, és nem is kell hozzá órákat állni a tűzhely mellett. Fehérbor, tejszín és mustár kombinációjából tökéletes szószt főzhetsz, a csirkemellet pedig csak meg kell pirítani egy kicsit.

Ha még ennyit sem szeretnél foglalkozni vele, akkor csak pakolj be mindent egy tepsibe, majd hagyd, hogy az ízek összeérjenek, ahogy ennél a paradicsommal sült csirkemellnél is történik. A csirkemellet serpenyőben is sütheted, de mielőtt a szószba tennéd, mindenképpen süsd meg egy kevés lisztbe forgatva. A tejszínes szószhoz jól illenek a citrusos ízjegyek, például ennél a parmezános csirkemellnél is. Egy plusz hozzávalóval, gombával pedig igazán laktató fogást készíthetsz.

Egyserpenyős csirkemell

tejszínes gombás fehérboros csirkemell recept ok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 darab csirkemell
  • 70 gramm liszt
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál vaj
  • 300 gramm gomba (csiperke)
  • 2 fej salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 milliliter alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 120 milliliter fehérbor (száraz)
  • 120 milliliter tejszín
  • 1 kávéskanál kakukkfű (morzsolt)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A gombát szeleteljük fel, a hagymát vágjuk apróra.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a borsot és a fokhagymaport, majd forgassuk bele egyenként a csirkemelleket. 

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel 1 evőkanál olívaolajat és 2 evőkanál vajat, majd tegyük bele a csirkemelleket, pirítsuk minden oldalukat 4-5 percig. Vegyük ki őket, majd tegyük egy tálra és takarjuk le.

Ha az összeset megpirítottuk, akkor tegyük a maradék vajat a serpenyőbe és dinszteljük meg rajta a gombaszeleteket. Addig dinszteljük, amíg a víz elpárolog és a gombák kicsit megbarnulnak. Keverjük hozzá a hagymát, majd dinszteljük együtt puhára. Tegyük bele a fokhagymát is, majd egy percig pirítsuk tovább. Öntsük rá a bort, majd a tejszínt és az alaplevet, keverjük hozzá a mustárt és morzsoljuk bele a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a keményítőt, várjuk meg, míg forr egyet. Vegyük le a hőmérsékletet, tegyük bele a csirkét, pár percig rotyogtassuk együtt a szószt a hússal, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük