Egyserpenyős csirkecomb spenótos-gombás szószban: tejszín teszi krémessé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amennyire összetettnek tűnik, annyira egyszerű ez a szaftos, krémes húsétel, ráadásul nem is tart sokáig az elkészítése.
Nagyon szaftos, nagyon egyszerű és még gyors is ez az egyserpenyős recept, ráadásul alig van utána mosogatnivaló. Mind a hús, mind a szósz ugyanabban az edényben készül, csak egy kis időeltolódással.
Mivel a combokat is a serpenyőben sütjük készre, mindenképpen combfilét érdemes használni, mert az sokkal gyorsabban átsül, mintha csontossal próbálkoznánk. Ha nem vagytok biztosak a sütési időben - hiszen ez a hús vastagságától is függ -, az egyik combot nyugodtan vágjátok ketté, hogy leellenőrizzétek, rózsaszín-e még a belseje.
A spenótos-gombás szósz alapját rengeteg tejszín képezi, de ha picit könnyedebbre szeretnétek, a felét alaplével vagy tejjel helyettesíthetitek.
Egyserpenyős csirkecomb
Hozzávalók 6 személyre
Csirke:
- 700 gramm csirkecombfilé
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál őrölt kakukkfű
- 0.5 teáskanál őrölt rozmaring
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Szósz:
- 1 evőkanál vaj
- 250 gramm barna csiperkegomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál petrezselyem (friss)
- 0.5 teáskanál őrölt kakukkfű
- 0.5 teáskanál őrölt rozmaring
- 360 milliliter tejszín
- 50 gramm parmezán
- 125 gramm bébispenót
Elkészítés:
Papírtörlővel itassuk fel a felesleges nedvességet a csirkecombokról. A fokhagymaport, a zöldfűszereket, a sót és a borsot keverjük össze. Szórjuk a csirkecombokra, egyenletesen oszlassuk el rajtuk.
Melegítsünk olívaolajat egy nagyobb, mélyebb serpenyőben. A csirkecombokat kettesével süssük meg közepes lángon, először a bőrös felükkel lefelé süssük őket kb. 8 percig, majd fordítsuk meg őket, a másik felüket is 8 percig süssük, vagy míg a belsejük teljesen át nem sül. A sütési idő a combfilék vastagságától is függ. Tegyük őket egy tányérra, majd fedjük le, hogy ne hűljenek ki.
A serpenyőbe tegyünk egy kis vajat, majd dobjuk rá az összeszeletelt gombát. Kb. 4-5 percig pirítsuk, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, zöldfűszereket, sót, borsot. Keverjünk rajta egyet.
Öntsük rá a tejszínt, majd gyöngyözve főzzük, míg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor keverjük bele a reszelt parmezánt és a bébispenótot, 2-3 perc alatt a sajt elolvad, a spenót pedig összeesik.
Tegyük vissza a csirkecombokat a szószba, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images