Fűszeres, egyserpenyős csirkecomb vajpuhára sütve: a körettel együtt készül

csirkecomb
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes fogás teljes egészében a gáztűzhelyen készül el, nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt, ráadásul egy edényt fogsz csak összekoszolni.

Ha olyan laktató fogást készítenél, amellyel nincs sok munka, és a mosogatnivaló sem vészes utána, próbáld ki ezt az egyserpenyős csirkecombot. Nagy előnye, hogy a hús a körettel együtt készül, mire megpuhul a rizs, átsül a comb is.

Az ízekről a száraz pác gondoskodik: a húst jó alaposan be kell dörzsölni zöldfűszerekkel, fokhagymával és paprikával, majd először lepirítani, utána puhítani. Attól sem kell félni, hogy a rizs unalmas vagy száraz lesz, hagymás-gombás alapon, alaplével felöntve készül. A gomba párja a kakukkfű, ez dominál az ételben, de az olasz zöldfűszerek is nagy szerepet kapnak. 

Egyserpenyős csirkecomb rizzsel, gombával

csirkecomb2

Hozzávalók 5 személyre

Alap:

  • 3 ek olívaolaj
  • 5 darab csirkecomb (felső)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 gramm csiperkegomba
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • 250 gramm hosszú szemű rizs
  • 550 ml alaplé
  • ízlés szerint
  • 1 darab citrom

Száraz pác:

  • 1 tk fokhagymapor
  • 0.5 tk oregánó
  • 0.5 tk bazsalikom
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk füstölt paprika
Recept idők

Elkészítés:

A száraz pác hozzávalóit keverjük egybe.

A hagymákat pucoljuk meg, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröset vágjuk finomra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre.

A csirkecombokat tisztítsuk meg, ha szükséges. Dörzsöljük be őket a páccal, a bőrük alá is jusson.

Forrósítsunk olívaolajat egy mélyebb serpenyőben, majd tegyük bele a combokat a bőrös felükkel lefelé. Süssük 2-3 percig, míg szép aranybarna lesz a bőrük, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük ugyanennyi ideig. Tegyük félre a húst.

Ha szükséges, öntsünk még a serpenyőbe olajat. Adjuk hozzá a hagymát, a gombát, a kakukkfüvet és az oregánót. Addig dinszteljük, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Ekkor keverjük bele a fokhagymát is, majd 1 perc után öntsük fel egy kevés alaplével. Melegítsük vele össze, hogy az esetlegesen leragadt darabok is feljöjjenek. 

Öntsük fel a maradék alaplével, majd keverjük bele az átmosott rizst. Attól függően sózzuk, mennyire volt sós az alaplé. A rizs tetején helyezzük el a csirkecombokat. Fedjük le a serpenyőt, majd 25-30 percig főzzük, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot, a combok pedig át nem sülnek.

Ha kész, locsoljuk meg citromlével, majd rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük