Gyors és elronthatatlan bögrés mákos – Régi recept, amit még mindig nagyon szeretünk

mákoscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legegyszerűbb süti, amit a régi receptes könyvek gyakran a „lusta asszony” jelzővel illettek, mivel szinte tényleg nem kerül semmi munkába a finomság előállítása.

Igazi megúszós süti szép magas, omlós tésztával, ami másnapra is megőrzi puhaságát. Az egyszerű mákos finomság tésztáját érdemes gazdagítani, például meggy vagy reszelt alma is keverhető bele, mák helyett pedig dióval is készülhet.

A liszt és a cukor méréséhez bögrét használunk (2,5 deciliteres), jó, ha az alapanyagokból picit többet tartunk kéznél, mert előfordulhat, hogy még egy kis lisztet kell keverni a masszához. A mákból is kerülhet több a sütibe, ezt mindenki ízlése szerint döntse el. 2 evőkanál joghurtot is szoktam a masszába keverni, hogy extra puha legyen a tészta, de ez akár el is hagyható. Az egyszerű mákos tetejét porcukorral szórjuk meg, de ha szeretnénk, lekvárral is megkenhetjük.

Egyszerű bögrés mákos

mákosct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 bögre liszt
  • 1 csipet
  • 1 tasak sütőpor
  • 100 gramm darált mák
  • 1 bögre cukor
  • 3 darab tojás
  • 3 deciliter olaj vagy olvasztott vaj
  • 3 deciliter tej
  • 2 evőkanál joghurt

Tetejére:

  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tálba öntjük, lágy masszát keverünk belőle, ha túl folyós, akkor keverjünk hozzá még egy kis lisztet. A masszát kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített, 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Sütés során alkalmazzunk tűpróbát. A sütit felszeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük