Mennyei citromos-epres szelet: omlós, vajas tészta az alapja
Citrom- és eperrajongók, figyelem! A két nagy kedvencet egy süteményben ötvöztük, fenomenális lett a végeredmény, érdemes kipróbálni.
A TikTok legújabb kedvencét mi sem hagyhattuk ki: az úgynevezett lemon posset egy habkönnyű citromkrémet takar, amely 3 hozzávalóból, jóformán magától készül el.
Csak citromra – mindenképp kezeletlen héjúra –, zsíros tejszínre és cukorra lesz szükséged. Ezeket össze kell melegíteni, poharakba vagy a citromhéjba tölteni, majd a hűtőben pihenni hagyni. Ahogy a citromlevet hozzáadod a forró tejszínes alaphoz, rögtön sűrűsödni fog picit, de igazán a hűtőben köt majd meg, születik belőle selymes krém.
Ha mutatósabban készítenéd el, a kész krémet az üres citromhéjakba töltsd vissza: alább ehhez is adunk pár tippet. Nincs ennél látványosabb és finomabb vendégváró, ráadásul tökéletes nyári desszert.
Ha tálkában kínálnánk:
A citromokat mossuk meg, töröljük szárazra. Reszeljük le két citrom héját.
A három citromot vágjuk félbe, facsarjuk ki a levüket.
A tejszínt, a cukrot és a citromhéjat melegítsük össze alacsony lángon. Addig főzzük, míg finoman gyöngyözni nem kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük bele a citromlevet. Öntsük át a keveréket egy apró lyukú szitán, hogy a héjdarabok fennakadjanak.
A krémet osszuk szét 6 tálka/pohár között, majd tegyük a hűtőbe minimum 3 órára vagy egy éjszakára. Ahogy hűl, szépen besűrűsödik.
Ha a héjban kínálnánk:
Ha a citromkrémet a héjában kínálnánk, 5 citromra lesz szükségünk, kettőnek a héjára, háromnak a húsára, azok lesznek a tálkák.
A citromokat mossuk meg, töröljük szárazra. Reszeljük le két citrom héját.
A másik három citromot vágjuk hosszában félbe, kanalazzuk ki a húsukat. Vágjuk a gyümölcshúst kockákra, majd nyomkodjuk át egy szitán, hogy a levet kinyerjük belőle.
Utána úgy járjunk el, mint a fenti receptben, csak a kész krémet az üresen maradt citromhéjakba töltsük. (Még maradni fog, azt szintén töltsük tálkákba/poharakba.)
A hűtőben történő pihenés után tálalhatjuk is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu