
Házi kandírozott narancs csokiba mártva: egyszerű, de isteni csemege
A legtöbb boltban méregdrágán juthatsz hozzá a különféle kandírozott gyümölcsökhöz. Otthon sokkal olcsóbban elkészítheted.
A gyömbérhez és narancshoz hasonlóan a citrom héjából is készíthetsz kandírozott finomságot, ráadásul egyszerűen, hiszen mindössze két hozzávalóra van hozzá szükséged.
Az egyik a cukor, ebből a legjobb, ha kristálycukrot használsz, a másik pedig a citrom. Mivel ehhez a recepthez a gyümölcsnek a héjára van szükség, fontos, hogy biót válassz belőle, így elkerülheted, hogy felesleges – és veszélyes – vegyszereket juttass a szervezetedbe.
A citromokat alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Vágjuk őket negyedekbe, majd óvatosan szedjük le a gyümölcshúsról a héjakat. A gyümölcsöt tegyük félre, majd használjuk tetszés szerint.
A héjakról egy kiskanállal kaparásszuk le a fehér, szivacsos belső részt – csak 1-2 mm vastagságban maradjon a sárga külső héjon –, majd egy éles késsel hosszában vágjunk belőlük vékony csíkokat.
Helyezzük őket közepes lábasba, öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi éppen ellepi őket, és forraljuk fel. Főzzük 1 percig, szűrjük le, majd ismételjük meg a folyamatot még 1-2 alkalommal. Ez segít elvenni a héjak kesernyés ízét.
Forraljunk fel 800 ml vizet, keverjünk bele 400 g cukrot, és addig kevergessük, amíg teljesen el nem olvad. Adjuk hozzá a citromhéjat, és időnként átkeverve főzzük 60-90 percig. Akkor van készen, ha a darabok majdnem átlátszóak, és könnyű elharapni őket.
Szűrjük le (az intenzíven citromízű szirupot felhasználhatjuk limonádékhoz vagy koktélokhoz), és terítsük szét őket egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyjuk száradni 20-30 percig.
Az elkészült citromhéjakat akár ebben az állapotban is hagyhatjuk (ha süteménybe szánjuk őket, akkor így a legjobb), de tetszés szerint beleforgathatjuk a maradék cukorba, így nem fognak összeragadni.
Helyezzük őket vissza a tepsire, és minimum 3 órát hagyjuk száradni.
Ha csokiba mártott édességként fogyasztanánk, akkor olvasszunk kb. 100 gramm fehér vagy étcsokit, és mártsuk bele a kiszáradt csíkokat.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu