Egészben sült feta sajt fűszeres koktélparadicsommal: krémes tésztaszósz készül belőle
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Só helyett feta ízesíti a tésztát, a sajt krémessé teszi a szószt, de az édes paradicsom sem hiányozhat mellőle.
Bár magát a TikTokot nem követem, néha szembe jönnek velem olyan felkapott trendek, receptek, amiket mindekinek "muszáj" kipróbálnia. Ilyen ez a fetás-paradicsomos tészta is. Bevallom őszintén, elsőre nem sikerült tökéletesen, ki kellett tapasztalni a megfelelő arányokat: ahhoz, hogy ne legyen se túl tömör, se túl száraz, egyrészt szerintem sokkal több paradicsomra van szükség, másrészt pedig a tészta főzővizére, amellyel minden sokkal krémesebb lesz.
A recept maga elképesztően egyszerű: meg kell sütni egészben a feta sajtot és a befűszerezett paradicsomot, pépesíteni, majd mehet a kifőtt tésztára és készen is van. Mivel a feta nagyon sós, nincs szükség további só hozzáadására. Azért, hogy a paradicsom is ellensúlyozza a sajt ízét, igyekeztem minél édesebb koktélparadicsomokat válogatni, de szerintem nyáron, mikor jó édes és lédús a paradicsom, készülhet rendes, nagy méretűvel is.
Fetás-paradicsomos tésztaszósz
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm feta sajt
- 450 gramm koktélparadicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint bors
- 0.5 teáskanál chilipehely
- 0.5 teáskanál bazsalikom
- 0.5 teáskanál oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm tészta
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az egész feta sajtot és a koktélparadicsomokat tegyük egy jénaiba/tepsibe. Locsoljuk meg őket 1-2 evőkanál olívaolajjal, szórjuk meg frissen őrölt borssal, chilipehellyel, oregánóval és bazsalikommal, zúzott fokhagymával. A paradicsomokat alaposan keverjük össze.
Toljuk a jénait az előmelegített sütőbe, 20-25 percig süssük.
Amíg sül a sajt és a paradicsom, készítsük el a tésztát: lobogó, sós vízben főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le. A főzővizéből tegyünk félre 1-2 decit. A tésztát öblítsük át hideg vízzel.
Ha elkészült a paradicsom és a sajt, vegyük ki a sütőből, krumplinyomóval pépesítsük, míg szósz nem lesz belőle. Kóstoljuk meg, szükség szerint ekkor még lehet ízesíteni. Ha túl sűrű, nem elég szaftos, a tészta főzővizével lehet rajta hígítani/krémesíteni.
Keverjük bele a tésztát, majd rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors