Egészben sült feta sajt fűszeres koktélparadicsommal: krémes tésztaszósz készül belőle

3
Nyomtatás
fetapari
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Só helyett feta ízesíti a tésztát, a sajt krémessé teszi a szószt, de az édes paradicsom sem hiányozhat mellőle.

Bár magát a TikTokot nem követem, néha szembe jönnek velem olyan felkapott trendek, receptek, amiket mindekinek "muszáj" kipróbálnia. Ilyen ez a fetás-paradicsomos tészta is. Bevallom őszintén, elsőre nem sikerült tökéletesen, ki kellett tapasztalni a megfelelő arányokat: ahhoz, hogy ne legyen se túl tömör, se túl száraz, egyrészt szerintem sokkal több paradicsomra van szükség, másrészt pedig a tészta főzővizére, amellyel minden sokkal krémesebb lesz. 

A recept maga elképesztően egyszerű: meg kell sütni egészben a feta sajtot és a befűszerezett paradicsomot, pépesíteni, majd mehet a kifőtt tésztára és készen is van. Mivel a feta nagyon sós, nincs szükség további só hozzáadására. Azért, hogy a paradicsom is ellensúlyozza a sajt ízét, igyekeztem minél édesebb koktélparadicsomokat válogatni, de szerintem nyáron, mikor jó édes és lédús a paradicsom, készülhet rendes, nagy méretűvel is.

Fetás-paradicsomos tésztaszósz

fetapari2

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 gramm feta sajt
  • 450 gramm koktélparadicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 teáskanál chilipehely
  • 0.5 teáskanál bazsalikom
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 gramm tészta
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Az egész feta sajtot és a koktélparadicsomokat tegyük egy jénaiba/tepsibe. Locsoljuk meg őket 1-2 evőkanál olívaolajjal, szórjuk meg frissen őrölt borssal, chilipehellyel, oregánóval és bazsalikommal, zúzott fokhagymával. A paradicsomokat alaposan keverjük össze. 

Toljuk a jénait az előmelegített sütőbe, 20-25 percig süssük. 

Amíg sül a sajt és a paradicsom, készítsük el a tésztát: lobogó, sós vízben főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le. A főzővizéből tegyünk félre 1-2 decit. A tésztát öblítsük át hideg vízzel.

Ha elkészült a paradicsom és a sajt, vegyük ki a sütőből, krumplinyomóval pépesítsük, míg szósz nem lesz belőle. Kóstoljuk meg, szükség szerint ekkor még lehet ízesíteni. Ha túl sűrű, nem elég szaftos, a tészta főzővizével lehet rajta hígítani/krémesíteni.

Keverjük bele a tésztát, majd rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon