Illatos narancsos-áfonyás kenyér: nagyon omlós a tésztája
A kenyérjellegű süteményeket mind imádjuk. Laktatóak, gyorsan elkészíthetőek és szinte bármilyen ízesítést, gyümölcsöt, csokoládét, de még lekvárt is tehetünk bele.
Mutatós és isteni, ráadásul nagyon egyszerűen készül ez a puha gyümölcskenyér, sima kevert tésztája van, így minimális vele a munka, kezdők is bátran nekiállhatnak. A sütibe bármilyen aszalt gyümölcs kerülhet, mi most mazsolát, áfonyát és datolyát használtunk, magvak közül pedig a dió mellett döntöttünk.
A tészta puhaságáról a vaj és a tejföl gondoskodik, egy kevés citromhéjtól pedig nagyon illatos lesz. Ha még különlegesebb végeredményre vágysz, az aszalt gyümölcsöket áztasd rumba a sütés előtt 1 órával, így picit megpuhulnak, átveszik az alkohol ízét.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 centis kenyérsütő formát úgy, hogy az oldalaira is jusson. Így könnyű lesz majd kiemelni a sütit.
A datolyát vágjuk kis darabokra, a diót durvára, ha cseresznyét használunk, azt is vágjuk kisebbekre. Az összes aszalt gyümölcsöt és a diót keverjük össze 2 ek. liszttel.
A maradék lisztet, a sót és a szódabikarbónát keverjük össze egy tálban.
A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat, majd a tejfölt. Mehet bele a lisztes keverék is, keverjük csomómentesre, majd forgassuk bele a gyümölcsöket/magvakat is.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, egyengessük el a felszínét.
Tegyük a formát a sütő középső rácsára, az alsó rácsra pedig tegyünk egy vízzel teli tepsit, a vízgőznek hála még egyenletesebben fog sülni. Süssük a sütit kb. 90-100 percig, vagy míg egy fogpiszkáló tisztán ki nem jön belőle. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, fedjük le fóliával, úgy süssük tovább.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu