Illatos narancsos-áfonyás kenyér: nagyon omlós a tésztája
A kenyérjellegű süteményeket mind imádjuk. Laktatóak, gyorsan elkészíthetőek és szinte bármilyen ízesítést, gyümölcsöt, csokoládét, de még lekvárt is tehetünk bele.
Az utóbbi években elég nagy divatja lett a különböző kenyérjellegű süteményeknek, vagyis a gyümölcskenyereknek. Talán azért, mert könnyen elkészíthetőek, nehéz őket elrontani, és szinte bármilyen gyümölccsel, maggal vagy csokoládéval feldobhatók.
A narancsos-áfonyás kenyér titka a szárított vörös áfonyában és a reszelt narancshéjban rejlik, amelyeknek köszönhetően ünnepi hangulatot csempészhetsz a szürke és hideg hétköznapokba.
Tipp
Légmentesen záródó tasakban, szobahőmérsékleten akár 2-3 napig is eltartható a süti, bár erős a gyanúnk, hogy olyan sokáig nem fog megmaradni. Viszont, ha fóliába csomagolva a fagyasztóba teszed, akár 3 hónapig is eláll.
Narancsos-áfonyás kenyér
Hozzávalók 2 darabhoz
A sütihez:
- 380 g liszt
- 140 g cukor
- 140 g barna cukor
- 3 tk sütőpor
- 1 tk só
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 0.5 kk őrölt szerecsendió
- 1 db tojás
- 250 ml tej
- 120 ml narancslé
- 3 ek repceolaj v. olívaolaj
- 2 tk reszelt narancshéj
- 250 g friss vagy fagyasztott áfonya
- 1 db alma (hámozva, aprítva)
A mázhoz (elhagyható):
- 120 g porcukor
- 3 ek narancslé
- 1 tk narancslikőr
- 0.5 tk reszelt narancshéj
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrokat, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.
Egy másik tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a tejet, a narancslevet, az olajat és a narancshéjat.
A száraz hozzávalókat adjuk a tojásos, tejes keverékhez.
Az almát hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk fel apró kockákra. Az áfonyát és a felvágott almát adjuk a kikevert tésztához.
Vajazzunk és lisztezzünk ki két 20x10 cm-es kenyérsütő formát. Osszuk szét köztük a tésztát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük meg benne a süteményeket kb. 50 perc alatt.
Természetesen végezzünk tűpróbát, mert a süti előbb is megsülhet, sütője válogatja, hogy mennyi időre van benne ténylegesen szüksége.
Ha elkészült a narancsos-áfonyás kenyér, akkor vegyük ki a sütőből, és picit pihentessük, majd már tálalhatjuk is.
Ha szeretnénk rá cukormázat is készíteni, akkor szintén a már kihűlt süteménnyel érdemes nekivágni. Így ugyanis, amikor rácsorgatjuk a mázat, a sütemény már nem fogja azonnal beszívni, hanem az szépen eloszlik majd a tetején, és ahogy hűl, megköt.
Ehhez a porcukrot, a narancslikőrt és a narancs reszelt héját keverjük össze. Adjunk hozzá egy kis narancslevet is, hogy kenhető legyen, de ne túl folyós, majd csorgassuk rá ízlés szerint a kenyérre a mázat.
A tetejét még reszelt narancshéjjal is meghinthetjük.
-
2024-03-31 08:36:01
-
2023-04-03 08:52:02
-
2022-11-26 11:08:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!