Illatos narancsos-áfonyás kenyér: nagyon omlós a tésztája

narancsos-afonyas-kenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kenyérjellegű süteményeket mind imádjuk. Laktatóak, gyorsan elkészíthetőek és szinte bármilyen ízesítést, gyümölcsöt, csokoládét, de még lekvárt is tehetünk bele.

Az utóbbi években elég nagy divatja lett a különböző kenyérjellegű süteményeknek, vagyis a gyümölcskenyereknek. Talán azért, mert könnyen elkészíthetőek, nehéz őket elrontani, és szinte bármilyen gyümölccsel, maggal vagy csokoládéval feldobhatók.

A narancsos-áfonyás kenyér titka a szárított vörös áfonyában és a reszelt narancshéjban rejlik, amelyeknek köszönhetően ünnepi hangulatot csempészhetsz a szürke és hideg hétköznapokba.

Tipp

Légmentesen záródó tasakban, szobahőmérsékleten akár 2-3 napig is eltartható a süti, bár erős a gyanúnk, hogy olyan sokáig nem fog megmaradni. Viszont, ha fóliába csomagolva a fagyasztóba teszed, akár 3 hónapig is eláll.

Narancsos-áfonyás kenyér

narancsos-afonyas-kenyer

Hozzávalók 2 darabhoz

A sütihez:

  • 380 g liszt
  • 140 g cukor
  • 140 g barna cukor
  • 3 tk sütőpor
  • 1 tk
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.5 kk őrölt szerecsendió
  • 1 db tojás
  • 250 ml tej
  • 120 ml narancslé
  • 3 ek repceolaj v. olívaolaj
  • 2 tk reszelt narancshéj
  • 250 g friss vagy fagyasztott áfonya
  • 1 db alma (hámozva, aprítva)

A mázhoz (elhagyható):

  • 120 g porcukor
  • 3 ek narancslé
  • 1 tk narancslikőr
  • 0.5 tk reszelt narancshéj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrokat, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. 

Egy másik tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a tejet, a narancslevet, az olajat és a narancshéjat. 

A száraz hozzávalókat adjuk a tojásos, tejes keverékhez. 

Az almát hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk fel apró kockákra. Az áfonyát és a felvágott almát adjuk a kikevert tésztához. 

Vajazzunk és lisztezzünk ki két 20x10 cm-es kenyérsütő formát. Osszuk szét köztük a tésztát.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük meg benne a süteményeket kb. 50 perc alatt.

Természetesen végezzünk tűpróbát, mert a süti előbb is megsülhet, sütője válogatja, hogy mennyi időre van benne ténylegesen szüksége.

Ha elkészült a narancsos-áfonyás kenyér, akkor vegyük ki a sütőből, és picit pihentessük, majd már tálalhatjuk is.

Ha szeretnénk rá cukormázat is készíteni, akkor szintén a már kihűlt süteménnyel érdemes nekivágni. Így ugyanis, amikor rácsorgatjuk a mázat, a sütemény már nem fogja azonnal beszívni, hanem az szépen eloszlik majd a tetején, és ahogy hűl, megköt.

Ehhez a porcukrot, a narancslikőrt és a narancs reszelt héját keverjük össze. Adjunk hozzá egy kis narancslevet is, hogy kenhető legyen, de ne túl folyós, majd csorgassuk rá ízlés szerint a kenyérre a mázat. 

A tetejét még reszelt narancshéjjal is meghinthetjük.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük