Így készül a tökéletes empanada: bármivel megtöltheted az omlós tésztát

empanada
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajas tészta egyszerűen készül, nem kell pihentetni, ha begyúrtad, már formázhatod és sütheted is.

Az empanada, vagyis a töltött tésztabatyu főként Spanyolországban és Portugáliában népszerű, leggyakrabban hússal vagy zöldségekkel töltik meg. Nagyon gyorsan össze lehet állítani, nem kell keleszteni, dagasztani, csak egybe kell gyúrni az alapanyagokat. Sok vajjal készül, attól lesz omlós a tészta állaga.

A tésztát bármivel megtöltheted, akár bolognai raguval, sajttal, sonkával, fűszeres darált hússal, különböző kencékkel, párolt zöldségekkel, rád van bízva, mit pakolsz a batyuk közepébe. Az alábbi adagból körülbelül 20 darab empanada jön ki, de meg is duplázhatod a mennyiségeket, a tésztaköröket nyugodtan lefagyaszthatod, csak tegyél közéjük sütőpapírt, hogy ne ragadjanak össze.

Empanada

empanada2

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 550 gramm liszt
  • 200 gramm vaj
  • 0.5 teáskanál
  • 125 milliliter meleg víz
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A hideg vajat kockázzuk össze, majd morzsoljuk össze a liszttel. Keverjük bele a sót is.

Öntsük rá a vizet és üssük rá a tojást, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd gyúrjuk addig, míg rugalmas, egynemű gombóccá nem áll össze.

Osszuk a tésztát 20-22 darabra, majd formázzunk a darabokból kis gombócokat. Nyújtsuk őket 12-15 centi átmérőjű körökké.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyünk 2-3 evőkanál tetszőleges tölteléket a körök közepére, majd hajtsuk őket félbe, a széleiket villa segítségével nyomkodjuk össze. Itt találunk egy szuper feta sajtos töltelékreceptet.

Süssük 25-27 percig a tésztabatyukat, míg aranybarna nem lesz a tetejük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük