Lágy eperkrémes tart friss mentával: sütő sem kell hozzá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Javában tart az eperszezon, úgyhogy vétek lenne kihagyni ezt az egyszerű és fantasztikusan krémes, mentás-epres desszertet. Minden falatja maga a mennyország.
Áldom a nevét annak a furmányos konyhai géniusznak, aki kitalálta a kekszalapot. A vajjal elkevert kekszdara - ez nekem mindig olyan hihetetlen - elképesztően finom, omlós tésztává szelídül egy kis pihentetést követően.
Bármilyen kekszből
Ráadásul nem kell semmiféle kompromisszumot kötni, magunk választhatjuk meg a kekszet. Digestive, zabfalatok, kakaós keksz, Walkers, mindegyik tökéletes, mindegyikkel működik a varázslat. Mire kimondjuk, hogy csiribú csiribá, már el is készült a frenetikus sütialap. Amit sütni sem kell, de akár lehet is, attól csak ropogósabb lesz.
Egészségtudatos zselésítő
A krém is hasonlóképpen felhasználóbarát. Nem kell más hozzá, csak eper, tejszín, cukor és persze egy kevés sűrítő-zselésítő anyag. Ez lehet zselatin vagy, ami talán egy kicsit korszerűbb, egészségtudatosabb, a kuzu.
A többi már csak a kreativitásunkon múlik, vagy azon, hogy kinek készítjük. Ha felnőtteknek lesz, tehetünk bele egy kevés Amarettót is. A tejszínes eper mindenképpen pompázatos, a menta nagyon feldobja. Én szoktam tenni egy keveset a krémbe is.
Eperkrémes tart
Hozzávalók 6 adaghoz
Kekszalap
- 200 gramm vajas keksz
- 100 gramm vaj
Krém
- 300 gramm friss eper
- 70 gramm porcukor
- 4 evőkanál kuzu (vagy zselatin 1 csomag)
- 2 deciliter tejszín
- 2 evőkanál amaretto - mandulalikőr (opcionális)
- 2 evőkanál mentalevél
Elkészítés:
A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, vagy ha nincs ilyenünk, akkor egy műanyag zacskóba és egy konyharuhába tesszük, és sodrófával jó alaposan összetörjük. A vajat megolvasztjuk, és a keksztörmelékhez adjuk, egy csipet fahéj is mehet hozzá, ha szeretjük, de ez opcionális. A vajas kekszmorzsát a tál aljára nyomkodjuk, kis peremet is készítünk neki. A hűtőbe tesszük pihenni.
Az epret alaposan megtisztítjuk. 1-2 szemet félreteszünk díszítésnek. A többit megcukrozzuk, botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozva felfogjuk a magokat. A sűrítőanyagot (porzselatin vagy kuzu) egy kevés vízben feloldjuk, majd az eperpüréhez adjuk, és folyamatosan keverve felfőzzük, a tűzről levéve még 1-2 percig keverjük és besűrítjük. 1-2 megmosott, lecsepegtetett és apróra darabolt mentalevelet is adhatunk az eperhez, ha szeretjük. Tegyük félre hűlni.
Míg az eper hűl, a tejszínt egy kanál porcukorral és a mandulalikőrrel kemény habbá verjük. A felvert habot óvatosan összeforgatjuk a kihűlt eperpürével, majd a tortalapra simítjuk.
Legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Eperkarikákkal, mentalevéllel tálaljuk.
Fotó: Getty Images