Szezonzáró barackos krémes: házi pudinggal készítsd
A krémes eléggé megosztó sütemény: aki rajong érte és bármit megadna a házi vaníliapudingért, az ezt a barackos krémest biztosan imádni fogja.
Az omlós, vajas tésztájú pitének nincsen párja, hát még akkor, ha eperrel és barackkal töltve készíted el! Ez a kombináció egyszerűen tökéletes, az édes gyümölcsök krémesre sülnek, szinte lekvárrá lényegülnek át a sütőben.
Az omlós tészta titka, hogy minél hidegebb vajjal és vízzel kell dolgozni, illetve érdemes a hűtőbe tenni, amíg nem állsz neki a töltésnek és a sütésnek. Hogy még tökéletesebb legyen, egy kevés ecetet is adj hozzá: az ebben található savak még omlósabbá és puhábbá teszik a tésztát.
A lisztet, a sót és a cukrot keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz.
A hideg vízbe keverjük bele az ecetet, majd adjuk hozzá a morzsához. Evőkanalanként adagoljuk, lehet, nem lesz szükség mindre. Akkor jó a tészta, ha szépen összeállt, lágy, de nem túl ragacsos.
Készítsünk a tésztából két gombócot, lapítsuk ki őket, majd csomagoljuk folpackba. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára pihenni.
Közben a gyümölcsöket készítsük elő: a barackot pucoljuk meg, vágjuk szeletekre, az epret negyedeljük.
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Vajazzunk vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 23 centis piteformát.
Az egyik tésztakorongot nyújtsuk ki lisztezett felületen egy 30 centi átmérőjű körré, majd tegyük a formába úgy, hogy az oldalaira is jusson tészta. Ha túllógna, azt vágjuk le. Tegyük a piteformát a hűtőbe pár percre.
A másik adag tésztát is nyújtsuk ki kb. 23 centis körré, majd vágjunk belőle 2 centi vastag csíkokat.
Egy nagy tálban keverjük össze a barackot, epret, cukrot, citromlevet és -héjat, a keményítőt és a sót. Öntsük az egészet a piteformába. (Ha sok levet enged, azt ne öntsük rá.)
A tésztacsíkokkal rácsozzuk be a pite tetejét, majd kenjük le egy felvert tojással.
Toljuk a pitét a sütőbe 25 percre, majd vegyük lejjebb a hőt 180 fokra, és süssük még kb. 40 percig. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával.
Hagyjuk a pitét teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu