Szezonzáró barackos krémes: házi pudinggal készítsd

barackos-kremes
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes eléggé megosztó sütemény: aki rajong érte és bármit megadna a házi vaníliapudingért, az ezt a barackos krémest biztosan imádni fogja.

A krémes nem bonyolult sütemény, csupán kellő kifinomultság kérdése, hogy a végeredmény olyan lesz-e, mint egy cukrászdában, vagy olyan, amin rajta van a kézlenyomatunk, de mégis úgy szeretjük, ahogy van.

Ez alkalommal egy barackos krémes receptjét mutatjuk, amelyben a sok vanília és barack dominál, és még a piskótaalap is házilag készül.

Én csak kezdők krémesének hívom, bátran állj neki, és utána csupán egy lépcsőfok választ el a krémeskészítés következő szintjétől.

Barackos krémes

barackos-kremes

Hozzávalók 12 személyre

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 4 csepp citromlé
  • 1 tk szódabikarbóna

A házi vaníliapudinghoz:

  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 30 g keményítő
  • 5 dl tej
  • 1 ek vaj

A töltelékhez:

  • 1 db őszibarackkonzerv (820 g)

A krémes tetejére:

  • 1 csomag leveles tészta
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el a krémeshez.

A két egész tojást a 10 dkg cukorral és az egy csomag vaníliás cukorral habosra keverjük. Utána adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet és 10 dkg puha vajat. Az egészből keverjünk egy szép, homogén masszát.

Ha ez kész, hozzáadjuk a többi lisztet is, a sütőport, a citrom lereszelt héját, az 1 dl tejet és a korábban 4 csepp citromlével felfuttatott szódabikarbónát.

Amint a tészta teljesen krémessé és csomómentessé állt össze, béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 cm-es tepsit, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és kb. 20 perc alatt süssük meg a tésztát. A tűpróbát ne felejtsük el, de általában a 20 perc elég szokott lenni ehhez a tésztához.

Amíg a tészta sül, főzzük meg a pudingot. Ehhez egy lábosban keverjünk össze 5 dkg cukrot, 2 tasak vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját és a 30 g keményítőt. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az 5 dl tejet. Ha már csomómentes a keverék, tegyük fel főzni, adjuk hozzá a vajat és folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg szépen besűrűsödik. Ha kész, vegyük le a tűzről és pár percet pihentessük a pudingot, amíg felvágjuk a barackokat vékony szeletekre.

Az elkészült tésztát közben vegyük ki a sütőből és hagyjuk benne a tepsiben.

Először a pudingból, még melegében kenjünk egy réteget a tésztára, majd jöhet egy réteg barack. A forma és minta mindegy, ízlés szerint pakolásszuk a pudingos tésztára a barackszeleteket.

Ezután mehet rá egy újabb réteg puding, majd ismét egy réteg szeletelt barack következik.

Ha elkészültünk, kb. 10 percig tegyük félre a sütit.

A leveles tésztát terítsük ki egy lapos tepsibe, vágjuk akkorára, mint az a tepsi, amelyben a krémes többi része várakozik, és süssük meg 10 perc alatt, amíg enyhén barna nem lesz a teteje.

Ha megsült, vegyük ki a tepsiből és fordítsuk rá a krémesre, picit nyomkodjuk le és hagyjuk hűlni pár percet. Ezután tegyük a hűtőbe bő 2-3 órára, majd egy éles, vékony pengéjű késsel, határozott mozdulattal vágjuk fel a krémest.

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük