Limoncellós panna cotta: ahogy az olaszok készítik a nagy kedvencet
Dobd fel limoncellóval a fantasztikusan krémes, olasz poharas desszertet, a panna cottát!
Az igazi remegős panna cotta könnyed, kicsit remegős, semmiképpen nem túl tömör, hanem laza, pudingos állagú édesség. Annak ellenére, hogy zsíros tejszín az alapja, nem nehéz. Érdemes az alapot kicsit megvariálni, például fehér csokival, amelyhez bármilyen savanykás gyümölcsöt is adhatsz.
A panna cotta Észak-Olaszországból származik, a nyári esték kötelező desszertje. Miután tojás sem kell bele, kevésbé kényes, már ami a romlandóságot illeti. Az alap mindenképpen vaníliás krém, ezt lehet az adott évszakhoz hangolni, például tavasszal mi máshoz, mint az eperszezonhoz. A menta még izgalmasabb ízvilágot ad neki, de ki is hagyhatod belőle, ha inkább csak a gyümölcsre szeretnél koncentrálni.
A vaníliarúdból kaparjuk ki a magokat. A tejszínt és a tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a magokat és a rudat is, majd melegítsük össze. Vegyük le a tűzről. A zselatinlapot oldjuk fel egy kevés vízben, melegítsük fel, majd öntsük a tejes keverékhez. Ha elkészült, kanalazzuk poharakba, és néhány órára, hogy megdermedjen, tegyük hűtőbe.
Amíg az alap hűl, készítsük el az öntetet. Az epret jól mossuk meg, majd vágjuk össze, és tegyük egy lábasba. Szórjuk rá a cukrot, öntsük rá a citromlevet, ízlés szerint adhatunk hozzá mentalevelet, és forraljuk fel. Ha felforrt, pürésítsük.
Vegyük ki a panna cottát a hűtőből, és öntsünk mindegyik tetejére az öntetből. Ízlés szerint díszítsük mentalevéllel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu