Omlós epres sütemény kevés munkával: sütőporos a tésztája

epres-scone2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig van vele munka, elronthatatlan az epres scone receptje, úgyhogy kezdők is bátran elkészíthetik.

Az omlós angol pogácsa, avagy a scone, édesen és sósan is készülhet, a britek általában az ötórai tea mellé, eperdzsemmel és tejszínhabbal kínálják. Mi lenne azonban, ha az eper nemcsak kiegészítő lenne, hanem a tésztában kapna helyet? Míg tart az édes piros gyümölcs szezonja, mindenképp próbáld ki ezt a receptet, csak szeretni lehet! 

A tészta omlós állagáért a vaj és a tejszín felel, a sütőportól pedig pufi és levegős lesz. Sok cukor nincs benne, viszont a gyümölcs is édesíti, illetve érdemes úgy kínálni, mint a briteknél, tejszínhabbal megkoronázva. 

Epres süti, scone

epres-scone

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 350 g liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet
  • 120 g hideg vaj
  • 200 g eper
  • 2 db tojás
  • 120 ml hideg habtejszín
  • 1 ek tej (a tetejére)
  • 1 ek cukor (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Az epret tisztítsuk meg, mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra. 

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. 

A hideg vajat kockázzuk össze, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Keverjük bele az így kapott morzsába az eperdarabokat.

Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a tejszínnel. Öntsük az egészet a lisztes keverékre, majd keverjük egybe a tésztát.

Borítsuk a tésztát egy sütőpapírra, dolgozzuk egybe, hogy nagyjából összeálljon, majd nyomkodjuk le, hogy kb. egy 2 centi vastag kört kapjunk. Vágjuk a kört 12 cikkelyre, legyen köztük egy kis távolság. 

A scone-okat tegyük a sütőpapírral együtt egy tepsire, majd kenjük le a tetejüket tejjel, szórjuk meg cukorral. 

Toljuk a sütőbe 15-16 percre, míg pufik és aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük