
Omlós epres sütemény kevés munkával: sütőporos a tésztája

Alig van vele munka, elronthatatlan az epres scone receptje, úgyhogy kezdők is bátran elkészíthetik.
Az omlós angol pogácsa, avagy a scone, édesen és sósan is készülhet, a britek általában az ötórai tea mellé, eperdzsemmel és tejszínhabbal kínálják. Mi lenne azonban, ha az eper nemcsak kiegészítő lenne, hanem a tésztában kapna helyet? Míg tart az édes piros gyümölcs szezonja, mindenképp próbáld ki ezt a receptet, csak szeretni lehet!
A tészta omlós állagáért a vaj és a tejszín felel, a sütőportól pedig pufi és levegős lesz. Sok cukor nincs benne, viszont a gyümölcs is édesíti, illetve érdemes úgy kínálni, mint a briteknél, tejszínhabbal megkoronázva.
-
2023-05-28 08:36:02
-
2023-05-20 11:08:02
-
2023-05-13 11:06:01
Epres süti, scone

Hozzávalók 12 darabhoz
- 350 g liszt
- 2 ek cukor
- 1 ek sütőpor
- 1 csipet só
- 120 g hideg vaj
- 200 g eper
- 2 db tojás
- 120 ml hideg habtejszín
- 1 ek tej (a tetejére)
- 1 ek cukor (a tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az epret tisztítsuk meg, mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
A hideg vajat kockázzuk össze, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Keverjük bele az így kapott morzsába az eperdarabokat.
Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a tejszínnel. Öntsük az egészet a lisztes keverékre, majd keverjük egybe a tésztát.
Borítsuk a tésztát egy sütőpapírra, dolgozzuk egybe, hogy nagyjából összeálljon, majd nyomkodjuk le, hogy kb. egy 2 centi vastag kört kapjunk. Vágjuk a kört 12 cikkelyre, legyen köztük egy kis távolság.
A scone-okat tegyük a sütőpapírral együtt egy tepsire, majd kenjük le a tetejüket tejjel, szórjuk meg cukorral.
Toljuk a sütőbe 15-16 percre, míg pufik és aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!