Puha, málnás angol sütemény: keverem-kavarom a tésztája
Ha szereted az egyszerűen elkészíthető, de különlegesebb édességeket, akkor az angol pogácsát neked találták ki, málnával isteni lesz.
Ez a pogácsa lesz a húsvéti asztal sztárja, isteni finom, puha, ráadásul kelesztés és dagasztás nélkül készül. Bár az angol pogácsát, más néven scone-t, általában édesen készítik, és legtöbbször a délutáni tea mellé kínálják, sós változata is létezik. A tésztája sütőporos, így pillanatok alatt összedobhatod, és rengeteg mindennel gazdagíthatod az alapot.
Az alábbi változat snidlinggel, főtt sonkával és sajttal készül, tökéletes húsvéti vendégváró. A tésztájába rengeteg vaj és író kerül, ettől lesz napokig omlós az állaga, garantáltan nem fog kiszáradni. Ha extrán sajtos élményre vágysz, ne csak a tésztájába gyúrd bele, a pogácsa tetejére is szórj belőle.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fokhagymaport és a sót egy tálban. Keverjük bele az összeaprított snidlinget és a reszelt sajtot is.
A hideg vajat vágjuk kockákra, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztes keverékbe, míg morzsás állaga nem lesz.
A tojást válasszuk szét, a sárgáját keverjük össze az íróval. Öntsük a száraz hozzávalókra, adjuk hozzá a kis kockákra vágott sonkát, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Ha nagyon ragacsos, tegyük a hűtőbe 15-20 percre.
Borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd nyújtsuk 2 centi vastagra. Egy pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle 10-12 darabot. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük helyet.
A tetejüket kenjük le a tojásfehérjével, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal. Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, míg a tetejük aranybarna nem lesz. (Ha kis méretű szaggatóval dolgoztunk, már 10 perctől nézzünk rájuk.)
Fotó: Getty Images