Sonkás-sajtos angol pogácsa kevés munkával: kelesztés nélkül készül

sonkas-sajtos-pogacsa2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nincs kedved kelt tésztával bíbelődni, készítsd el ezt a villámgyors pogácsát, csak szeretni lehet.

Ez a pogácsa lesz a húsvéti asztal sztárja, isteni finom, puha, ráadásul kelesztés és dagasztás nélkül készül. Bár az angol pogácsát, más néven scone-t, általában édesen készítik, és legtöbbször a délutáni tea mellé kínálják, sós változata is létezik. A tésztája sütőporos, így pillanatok alatt összedobhatod, és rengeteg mindennel gazdagíthatod az alapot.

Az alábbi változat snidlinggel, főtt sonkával és sajttal készül, tökéletes húsvéti vendégváró. A tésztájába rengeteg vaj és író kerül, ettől lesz napokig omlós az állaga, garantáltan nem fog kiszáradni. Ha extrán sajtos élményre vágysz, ne csak a tésztájába gyúrd bele, a pogácsa tetejére is szórj belőle.

Sonkás-sajtos angol pogácsa

sonkas-sajtos-pogacsa

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 260 g liszt
  • 1 ek cukor
  • 2.5 tk sütőpor
  • 1 tk fokhagymapor
  • 0.5 tk
  • 3 ek friss snidling (opcionális)
  • 120 g cheddar sajt (plusz a tetejére)
  • 120 g vaj
  • 160 ml író
  • 1 db tojás
  • 100 g főtt sonka
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fokhagymaport és a sót egy tálban. Keverjük bele az összeaprított snidlinget és a reszelt sajtot is.

A hideg vajat vágjuk kockákra, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztes keverékbe, míg morzsás állaga nem lesz.

A tojást válasszuk szét, a sárgáját keverjük össze az íróval. Öntsük a száraz hozzávalókra, adjuk hozzá a kis kockákra vágott sonkát, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Ha nagyon ragacsos, tegyük a hűtőbe 15-20 percre.

Borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd nyújtsuk 2 centi vastagra. Egy pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle 10-12 darabot. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük helyet.

A tetejüket kenjük le a tojásfehérjével, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal. Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, míg a tetejük aranybarna nem lesz. (Ha kis méretű szaggatóval dolgoztunk, már 10 perctől nézzünk rájuk.)

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük