Könnyű, habos epermisu: a babapiskótát is eperbe mártogatjuk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tiramisu az egyik legfinomabb desszert a világon, mégis sok olyan helyzet van, amihez nem passzol. Vagy mert a kávés desszertet nem szereti valaki, vagy mert gyerekeknek is készül, vagy egyszerűen csak azért, mert eperszezon van.

Olyankor pedig egyszerűen muszáj megcsinálni az epres verziót, ami egészen más, mint a klasszikus. Van, aki egyszerűen csak eperszeletekkel rétegezi a megszokott tojásos, tojáshabos, mascarponés krémet, de én az egy fokozattal bonyolultabb receptet szeretem.

Ebben a verzióban az eper egy részét le kell turmixolni, és kávé helyett ebbe az egyvelegbe kell mártogatni a babapiskótát, illetve kerülnek bele eperszeletek is.

A piskóta ezzel a módszerrel ugyanúgy megpuhul, mint az eredeti, kávés technikával, a végeredmény ugyanolyan lágy lesz. Akkor a legjobb, ha az egész desszert csak nagyon enyhén édes, sőt, ha még a piskóta is cukrozatlan.

Epres tiramisu

epermisu - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm mascarpone
  • 5 darab tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 500 gramm eper
  • 1 evőkanál citromlé
  • 400 gramm babapiskóta
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Az epret megmossuk, a felét felszeleteljük, a másik felét pedig egy nagyon kevés cukorral, citromlével leturmixoljuk.

A krémhez kettéválasztjuk a tojásokat, a sárgákat elkeverjük a cukorral és a mascarponéval, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a mascarponés keverékbe forgatjuk.

Egy nagy tálat vagy több poharat veszünk elő, attól függ, pohárdesszertet szeretnénk-e. Az alját kikenjük a krémmel. Erre jönnek az egyenként az epres keverékbe mártott babapiskóták szép sorban egymás mellé (pohárnál darabokban), majd újabb réteg krém és egy sor szeletelt eper következik. Így rétegezzük tovább, míg minden el nem fogy, csak az a fontos, hogy végül a tetejére krém kerüljön.

Minimum 3 órát vagy egy éjszakát pihentessük tálalás előtt.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük