Sütés nélküli kókuszgolyó fahéjas mandulába forgatva - Étcsokoládé gazdagítja a tésztáját
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon puha, de egyáltalán nem száraz az így készült kókuszgolyó, erről a kókusz- és mandulaital, illetve az étcsokoládé gondoskodik.
A sütés nélküli süteményeket mindenki szereti, főleg, ha kevés munkával és viszonylag gyorsan elkészülnek. A legismertebb ilyen desszert a kókuszgolyó, és bár elnevezése alapján az alábbi édesség is az, valójában nem sok köze van a klasszikus recepthez.
Az alapja kókuszreszelék, amelyet kókuszitallal, mandulaitallal, étcsokoládéval és darált keksszel kell egybeforgatni. Tökéletes vegán recept is egyben, egyedül a csokoládé vásárlásánál kell ügyelni arra, hogy tejmentes legyen.
Mivel rengeteg kókusz van benne, a külsejére nem reszelék kerül, hanem fahéjjal egybekevert darált mandula. Természetesen mandula helyett dió, de akár még kesudió is használható.
Étcsokoládés kókuszgolyó
Hozzávalók 30 darabhoz
A golyóhoz:
- 120 gramm kókuszreszelék
- 200 gramm kókuszital (konzerv)
- 150 milliliter mandulaital
- 2 evőkanál nádcukor
- 100 gramm étcsokoládé
- 100 gramm darált keksz
A forgatáshoz:
- 70 gramm mandula
- 1 teáskanál fahéj
- opcionális porcukor
Elkészítés:
A kókuszreszeléket öntsük egy tálba.
A mandula- és kókuszitalt öntsük egy lábasba, szórjuk bele a nádcukrot, majd alacsony lángon melegítsük össze, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, borítsuk a kókuszreszelékre, alaposan keverjük össze.
Az étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd keverjük a masszához.
Adjunk annyi darált kekszet hozzá, hogy gyúrható legyen a tészta, majd fedjük le fóliával, tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Amíg pihen a massza, daráljuk le a mandulát, majd keverjük össze a fahéjjal - ha édesebbre szeretnénk az összhatást, keverjünk a mandulába porcukrot is.
Készítsünk a masszából 2 evőkanálnyi gombócokat, majd forgassuk meg őket a fahéjas mandulában.
Hűtőben pár napig elállnak a csokis kókuszgolyók.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors