Ez fogy el először a buliban: vigyél házi sport szeletet!
Sport szelet recept sütés nélkül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A „dobjunk össze pikpakk egy sütit” élethelyzet nagy győztese nálunk a klasszikus sport szelet. Tulajdonképpen ez a kókuszgolyó kisöccse, csak nem kókuszos, és nem kell órákig gömbölygetni, viszont sütni sem kell, a nem létező tészta és krém pedig egy finom, homogén sütivé borul össze.

Ezt a sütit mindenki imádja, de miért is ne tenné? Rumos, csokis finomság, határozottan retró érzéssel,és abszolút bulibiztos. Jól szállítható, bírja a hideget és a meleget, és általában ennek a doboza ürül ki először (ez a titka egyébként annak, hogy sosem hagyok el sütis dobozt: tíz perc alatt kifogy belőle a cucc, és már dughatom is vissza a táskámba az edényt).

Extra bónusz: a kezünket sem kell összekenni vele készítés közben, ha van otthon egy gyerek, aki szeret gyurmázni. Ebben az esetben a felnőtt csak kiméri és beleborítja a keverőtálba a hozzávalókat (bár nagyobb gyerek már erre is képes), a kuktánk pedig elintézi a többit. Tízperces meló, mindent egybevetve.

Így készül a tökéletes csokibevonat

A magam részéről ezen a sütin tanultam meg tökéletesen sima, fényes, és beavatkozásmentesen terülő csokibevonatot készíteni (eljárás a receptkártyán). Bátran kísérletezhettek rajta ti is, mivel nincs közben az az érzésünk, hogy ha nem sikerül tökéletesen, akkor fél napi munkánkat rontottuk el egy mozdulattal. Egy sport szelet bonyolultságú sütivel az ember sokkal elnézőbb maga iránt ugyanis, ami roppant felszabadító érzés. 

Sport szelet

sport szelet

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 gramm kekszmorzsa
  • 250 gramm cukor
  • 3 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
  • 100 gramm olvasztott vaj
  • 3 evőkanál rum, ha gyerekek eszik rumaroma
  • 2.5 deciliter tej
  • 100 gramm A csokibevonathoz jó minőségű étcsoki
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

Először felmelegítjük a tejet, és belemérjük a cukrot. Hagyjuk kissé feloldódni benne, így nem fog ropogni a sütiben, és nem kell porcukorral bohóckodni.

Egy tálba öntjük a kekszmorzsát, hozzá adjuk a kakaóport, alaposan elkeverjük.

Ez után beleöntjük a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk, hogy homogén masszát kapjunk. A tejet a vége felé már apránként adjuk hozzá, a három deci kicsit sok szokott lenni, de az a kekszmorzsa minőségétől, és a hőmérséklettől is függ.

Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és nyomogassuk bele a masszát. Lehetőség szerint egyenletes legyen a végén a felülete, akkor lesz rajta szép a csokibevonat.

Gőz fölött olvasszuk fel a csokit az olajjal. Amikor kész, törölgessük le a keverőtál (vagy amit használtunk) aljáról a gőzt, és öntsük az egészet a sütire.

Innentől kezdve nem nyúlunk többet a csokihoz, hanem a tepsit forgatjuk úgy, hogy a csoki a megfelelő irányba folyjon, terüljön. Így kapunk szép, egyenletes felületet.

Ha azt szeretnénk, hogy fényes is legyen a felület, akkor temperálhatjuk is a csokit, ami azt jelenti, hogy olvasztás után kevergetve lehűtjük, majd újra olvasztjuk. Ez egy nagyon jó technika, csak kissé időigényes, és nem biztos, hogy éppen a sport szeletnél szeretnénk nagyot alakítani. De ha igen, akkor hajrá!
Ezt is szeretjük