Illatos, fahéjas-almás fánk: a gyümölcs cider formájában is a tésztába kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted a fánkot, mindenképp próbáld ki ezt az almás-fahéjas verziót, sem a töltelék, sem a lekvár nem fog hiányozni belőle.
Nem véletlen a cideres fánk népszerűsége külföldön, az almaborral készült desszert isteni finom, édes, puha, ráadásul az elkészítése sem nehéz. Az alma cider formájában és frissen, reszelve is a tésztába kerül, úgyhogy a gyümölcs dominál a fánk ízében, illetve a fahéj a másik főszereplő. A tészta íróval és vajjal készül, így nagyon puha lesz, a sütőportól és a szódabikarbónától pedig levegős lesz a belseje.
Mivel olajban sül a fánk, fontos, hogy itasd le róla a zsiradékot, mielőtt a fahéjas cukorba forgatod. Forró almás ciderrel kínálva tökéletes desszert, mindenképp készítsd el ősszel.
Fahéjas-almás fánk
Hozzávalók 20 darabhoz
- 250 milliliter almás cider
- 100 gramm cukor
- 100 gramm barna cukor
- 85 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 120 milliliter író
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 600 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 2 teáskanál fahéj
- 1 darab alma
- olaj (sütéshez)
- fahéjas cukor (forgatáshoz)
Elkészítés:
Az almát pucoljuk meg, reszeljük le. A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy puha legyen.
A cidert öntsük egy kis lábasba, kapcsoljuk fel alatta a lángot, főzzük addig, míg 2 decire nem redukálódik. Tegyük félre hűlni.
Az átszitált lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a fahéjjal.
Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a kétféle cukorral. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a kihűlt cidert, az írót és a vaníliakivonatot. Keverjük alaposan össze, végül forgassuk bele a lisztes keveréket is. Ha összeállt a tészta, dolgozzuk bele a reszelt almát is.
Borítsuk a tésztát jól belisztezett felületre, viszonylag ragacsos lesz. A nyújtófát is lisztezzük be, majd nyújtsuk a tésztát 1,2 cm vastagra. Lisztezzük be a fánkszaggató formát (vagy kör alakú kiszúrót) is, majd szaggassuk ki a tésztát. Ha csak kör alakú formánk van, egy kisebb körrel lyuggassuk ki a fánkok közepét. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Egy lábasban vagy mély serpenyőben forrósítsunk bő olajat. Mikor az olaj elérte a 180 fokot, tegyünk bele 4-5 fánkot, de ne zsúfoljuk túl a serpenyőt. Oldalanként 1-2 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük. Tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tepsire.
Még melegen forgassuk őket fahéjas cukorba.
Fotó: Getty Images