Fahéjas, almás morzsasüti: ennél egyszerűbb nem is lehetne
Az édes, roppanós morzsaréteg alatt fahéjas gyümölcsréteg bújik meg.
Az őszi és téli időszak különösen kedvez a melengető fűszerekkel készülő desszerteknek, így az olyan sütemények is előtérbe kerülnek, mint ez a fahéjas-almás kuglóf.
Az alapja egy egyszerű kevert tészta, amelybe három formában is belekerül az alma. Egyrészt püréként és gyümölcsléként, így nemcsak a süti íze lesz szuper gyümölcsös, de napok után is szaftos és puha marad. Emellett pedig fahéjba forgatott almaszeletek is gazdagítják. A kuglóf nem tartalmaz sem tejtermékeket, sem tojást, így növényi étrendbe is beilleszthető.
Az almát mossuk meg, hámozzuk meg, és szeleteljük fel. Szórjuk rá a fahéjat, alaposan forgassuk össze vele, és tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat – a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat.
Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat – az olajat, a szójaitalt, az almapürét, az almalevet és a vaníliakivonatot, majd dolgozzuk össze a lisztes alappal.
Öntsük a tészta felét egy olajjal kikent kuglófformába, rendezzük el a tetején a fahéjas almaszeleteket, majd öntsük rájuk a maradék tésztát.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük.
Miután megsült, hagyjuk néhány percig a formában hűlni, majd fordítsuk meg, és óvatosan szedjük ki belőle a kuglófot. Teljes kihűlés után szórjuk meg porcukorral, és szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu