Álompuha szilvás süti, ha csak 15 perced van: kevert tészta az alapja
Ha gyorsan készítenél süteményt, akkor a kevert tészta a legegyszerűbb választás, ha pedig szezonális gyümölcsöt keresel hozzá, akkor a szilvánál nem találsz most jobbat!
Ne becsüld alá az egyszerű kevert tésztás sütiket: amilyen gyorsan készülnek, éppen akkora meglepetést tudnak okozni. Így van ez ennél a fahéjas-almás változatnál is, amely annyira szaftos és illatos, hogy képtelenség neki ellenállni.
A sok alma mellett almaszósz is kerül a tésztába: többek között ez felel azért, hogy a desszert ne száradjon ki sütés közben. Ugyanakkor az almaszósznak köszönhető az is, hogy tojás nélkül is elkészíthető a süti. A legtöbb gyümölcspüréhez hasonlóan ugyanis az alma is sok pektint tartalmaz, így akárcsak a tojás, ő is szépen összefogja a tésztát.
Ez a jelenség figyelhető meg a banánkenyér esetében is. Ha pedig további tojáspótló alternatívák is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesebben. A lent megadott hozzávalókhoz egy 22 cm-es kapcsos sütőforma szükséges.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a fahéjat.
Egy kisebb edényben keverjük össze a nedves hozzávalókat: a növényi italt, az almaszószt, az olajat, a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd adjuk a lisztes keverékhez. Egységesítsük a masszát, majd öntsük sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába.
Szórjuk a tetejére a feldarabolt almát, és nyomkodjuk bele őket a tésztába. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Fahéjas porcukorszórással fogyasszuk.
Tipp: az almákat nem kötelező meghámozni, ebben az esetben színesebb lesz a desszertünk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu