Puha, levegős fahéjas fánk sütőben sütve – Így is ropogós lesz a külseje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Farsangkor se szeri, se száma a különböző fánkoknak, érdemes minden évben valami újdonságot kipróbálni.
Mi az első dolog, ami eszedbe jut a fánksütésről? Persze, hogy a masszív olajszag, ami belengi az egész lakást, hiába szellőztetsz folyamatosan. A fánksütésnek ez az egyetlen hátulütője, mert amúgy egy csodás édességről van szó. Bár időigényes, hiszen keleszteni kell a tésztáját, viszont utána hamar eheted a finomságot sok porcukorral megszórva és lekvárba mártogatva.
Ha nem szeretnél a kelesztéssel bajlódni, készítsd el ezt a sütőporos változatot, bár az olajban sütés itt sem marad ki. Szerencsére sütőben is készülhet a fánk, mint ahogyan ez a sütőtökös finomság. Érdemes megismerkedni a fahéjas verzióval is, ne spórolj a fűszerrel, úgy lesz igazán intenzív és finom az íze.
Fahéjas fánk
Hozzávalók 9 darabhoz
Fánk:
- 140 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál fahéj
- 75 gramm vaj
- 70 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab tojás (L-es)
- 80 milliliter tej
Máz:
- 60 gramm vaj (olvasztott)
- 50 gramm cukor
- 1.5 teáskanál fahéj
- ízlés szerint fahéjas cukor (szóráshoz)
Elkészítés:
Egy fánksütőformát vékonyan vajazzunk ki. Ha nincs ilyenünk, akkor egy tepsi is megteszi, amelybe majd habzsák segítségével karikákat kell nyomnunk.
Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, szórjuk bele a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik tálban elektromos habverővel habosítsuk fel a vajat, a cukrot, a vaníliakivonatot és a tojást.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A lisztes keverék felébe öntsük a tej felét, keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a maradék lisztes keveréket és a többi tejet. Forgassuk hozzá a tojásos masszát is.
Kanalazzuk bele a tésztát a fánksütőformába, vagy habzsák segítségével formázzunk belőle a közepén lyukas karikákat. Süssük 10 percig a fánkokat.
Amíg a fánkok sülnek, egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot, a fahéjat és az olvasztott vajat. Amikor a fánkok megsültek, tegyük őket egy fémrácsra. Szilikonos ecsettel kenjük meg a tetejüket, majd ízlés szerint szórjuk meg őket fahéjas cukorral.
Fotó: Getty Images