Isteni fahéjas keksz tea és kávé mellé: a fűszeres nasi eteti magát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nem vagy oda a krémes sütikért, a kekszeket viszont szereted, mindenképp süsd meg ezt a fahéjas változatot.
Fahéjrajongóknak ajánljuk ezt a receptet, ugyanis a keksz tésztájába és a külsejére is kerül az édes fűszerből, ami nem csak kiegészítője, inkább főszereplője a sütinek. Mellé sok-sok vaj is megy, ennek köszönhetően lesz kívül ropogós, belül viszont omlós a keksz. Érdemes egy kevés sütőport is keverni a tésztába, hogy picit könnyedebb, légiesebb legyen a végeredmény.
Bár tea és kávé mellé is tökéletes kiegészítő a fahéjas keksz, önmagában is megállja a helyét, viszonylag édes, a fahéjas-cukros borítás pedig karamellizálódik a külsején. Érdemes rögtön dupla adagot sütni belőle, ugyanis sokáig eláll, és pillanatok alatt el fog fogyni.
Fahéjas keksz
Hozzávalók 16 darabhoz
Keksz:
- 200 gramm liszt
- 0.5 tk sütőpor
- 1.5 tk fahéj
- 1 csipet só
- 120 g vaj (puha)
- 50 g cukor
- 130 g nádcukor
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 db tojás
Forgatáshoz:
- 1 ek cukor
- 0.5 tk fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót.
A puha vajat kockázzuk össze, majd keverjük habosra a kétféle cukorral és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a tojást is, keverjük vele össze. Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztes keveréket, keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. Viszonylag puha, picit ragacsos lesz.
Tegyük a hűtőbe fél órára pihenni.
Készítsünk a tésztából diónyi golyókat, kb. 16 darab lesz belőle.
Egy tálban keverjük össze a fahéjat a cukorral, majd mártsuk bele a golyókat a fahéjas cukorba, de csak azt a felüket, ami majd felül lesz. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd picit lapítsuk le őket egy pohár talpának a segítségével.
Toljuk a sütőbe, 10-12 percig süssük. Hagyjuk hűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors