A fahéj a zöldségekhez is nagyon passzol - Fura, de így van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy a gyümölcs-hús, édes-sós párosításra nagyon könnyű rákapni, úgy lehet beleszeretni egy pillanat alatt a fahéj sós környezetbe lépésébe. Most éppen az annyira szeretett sült zöldségek terepére tör be.

Igen, egy kicsit olyan, mintha belekattantunk volna a karácsonyozásba, és mindenbe ész nélkül tolnánk a karácsonyos ízeket, de itt nem erről van szó. A fahéj az afrikai és közel-keleti konyhákban is gyakran használt fűszer sós ételekben, főételekben, hús és zöldség mellett.

Zöldségekhez azért passzol különösen jól, mert kiemeli a bennük lévő természetesen édes ízeket. Különösen azokat, amelyek sülés közben amúgy is édesednek, karamellizálódnak - erről a folyamatról ebben a cikkben írtam írtam korábban. 

Szerintem nem minden zöldséghez passzol jól a fahéj, bár kísérletezni érdemes. Nekem eddig az édesburgonya, a sütőtök, a karfiol és a répa jött be nagyon ezzel az ízzel kombinálva. Különösen azért praktikusak így együtt, mert körülbelül egyszerre sülnek meg.

Fahéjjal sült zöldségek

DSC 3924

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab édesburgonya
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 fej karfiol
  • 1 evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A zöldségeket megpucoljuk és körülbelül egyforma darabokra vágjuk. Megcsepegtetjük oíva olajjal, megszórjuk a fűszerekkel és alaposan elkeverjük úgy, hogy mindenütt bevonja őket a fűszeres olaj. A forró sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt puhára sütjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük