A fahéj a zöldségekhez is nagyon passzol - Fura, de így van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy a gyümölcs-hús, édes-sós párosításra nagyon könnyű rákapni, úgy lehet beleszeretni egy pillanat alatt a fahéj sós környezetbe lépésébe. Most éppen az annyira szeretett sült zöldségek terepére tör be.

Igen, egy kicsit olyan, mintha belekattantunk volna a karácsonyozásba, és mindenbe ész nélkül tolnánk a karácsonyos ízeket, de itt nem erről van szó. A fahéj az afrikai és közel-keleti konyhákban is gyakran használt fűszer sós ételekben, főételekben, hús és zöldség mellett.

Zöldségekhez azért passzol különösen jól, mert kiemeli a bennük lévő természetesen édes ízeket. Különösen azokat, amelyek sülés közben amúgy is édesednek, karamellizálódnak - erről a folyamatról ebben a cikkben írtam írtam korábban. 

Szerintem nem minden zöldséghez passzol jól a fahéj, bár kísérletezni érdemes. Nekem eddig az édesburgonya, a sütőtök, a karfiol és a répa jött be nagyon ezzel az ízzel kombinálva. Különösen azért praktikusak így együtt, mert körülbelül egyszerre sülnek meg.

Fahéjjal sült zöldségek

DSC 3924

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab édesburgonya
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 fej karfiol
  • 1 evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A zöldségeket megpucoljuk és körülbelül egyforma darabokra vágjuk. Megcsepegtetjük oíva olajjal, megszórjuk a fűszerekkel és alaposan elkeverjük úgy, hogy mindenütt bevonja őket a fűszeres olaj. A forró sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt puhára sütjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük