
Fahéjas-szilvás derelye: krumplival gyúrt tésztával isteni finom

A krumplival gyúrt tészta sósan és desszertként is nagyszerű, érdemes kipróbálni aszalt gyümölccsel töltve, mi most szilvával gazdagítottuk.
A krumplival gyúrt tészta az egész világon ismert, gondoljunk csak az olasz gnocchira. Ott többnyire sós főételként szokás kínálni, pedig édes verzióban is nagyon finom, a magyar konyha krumpligombóca vagy nudlija is csodás, mely sós és édes változatban is fenséges.
Az alábbi recept formájában derelye, de krumplis tésztával készül, mint a szilvás gombóc. A remegős derelyét falatozhatod pirított morzsával, melybe fahéj is kerülhet, de bőven elég fahéjas porcukorral megszórni, úgy is ínycsiklandó.
Fahéjas-szilvás derelye

Hozzávalók 4 személyre
Derelye:
- 1 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 1 darab tojás
- finomliszt szükség szerint (200-250 g)
- 250 g aszalt szilva
A tetejére:
- 1 teáskanál fahéj
- porcukor ízlés szerint
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A megpucolt, közepes kockákra vágott burgonyát bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. A krumplit még melegen törjük össze, tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt burgonyához adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, amennyiből rugalmas tésztát gyúrhatunk.
A tésztából formázzunk tetszés szerinti gombócokat, lapítsuk ki őket, a közepükbe tegyünk aszalt szilvát. Hajtsuk a tészta egyik felét a másikra, a széleit villával rögzítsük.
Az aszalt szilvával töltött tésztát forrásban lévő, sós vízben főzzük addig, amíg feljönnek a víz felszínére. A kész finomságot vegyük ki a vízből.
Tálalási lehetőségek:
A szilvás desszertet porcukorral vagy fahéjas porcukorral meghintve kínálhatjuk.
A finomság olvasztott vajon pirult zsemlemorzsával megszórva is a tányérra kerülhet.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!