Fahéjas-szilvás derelye: krumplival gyúrt tésztával isteni finom

aszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplival gyúrt tészta sósan és desszertként is nagyszerű, érdemes kipróbálni aszalt gyümölccsel töltve, mi most szilvával gazdagítottuk.

A krumplival gyúrt tészta az egész világon ismert, gondoljunk csak az olasz gnocchira. Ott többnyire sós főételként szokás kínálni, pedig édes verzióban is nagyon finom, a magyar konyha krumpligombóca vagy nudlija is csodás, mely sós és édes változatban is fenséges.

Az alábbi recept formájában derelye, de krumplis tésztával készül, mint a szilvás gombóc. A remegős derelyét falatozhatod pirított morzsával, melybe fahéj is kerülhet, de bőven elég fahéjas porcukorral megszórni, úgy is ínycsiklandó.

Fahéjas-szilvás derelye

ctgasz

Hozzávalók 4 személyre

Derelye:

  • 1 kg burgonya
  • só ízlés szerint
  • 1 darab tojás
  • finomliszt szükség szerint (200-250 g)
  • 250 g aszalt szilva

A tetejére:

  • 1 teáskanál fahéj
  • porcukor ízlés szerint
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A megpucolt, közepes kockákra vágott burgonyát bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. A krumplit még melegen törjük össze, tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt burgonyához adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, amennyiből rugalmas tésztát gyúrhatunk.

A tésztából formázzunk tetszés szerinti gombócokat, lapítsuk ki őket, a közepükbe tegyünk aszalt szilvát. Hajtsuk a tészta egyik felét a másikra, a széleit villával rögzítsük.

Az aszalt szilvával töltött tésztát forrásban lévő, sós vízben főzzük addig, amíg feljönnek a víz felszínére. A kész finomságot vegyük ki a vízből.

Tálalási lehetőségek:

A szilvás desszertet porcukorral vagy fahéjas porcukorral meghintve kínálhatjuk.

A finomság olvasztott vajon pirult zsemlemorzsával megszórva is a tányérra kerülhet.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük