Kívül ropogós, belül puha fahéjas tekercs: leveles tésztából pár perc alatt kész
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Édes, vaníliás máz koronázza meg a fahéjas csigát, de azzal együtt sem több 20 percnél az elkészítése.
A fahéjas csigát mindenki szereti, de ez a verzió azért áll különösen közel a szívemhez, mert még munka sincs vele. Lehet, hogy nem olyan omlós, mint a kelt tésztás változat, de leveles tésztából is elképesztően finom, én például kifejezetten szeretem az ebből készült, kívül ropogós, belül puha péksütiket.
Mivel a tésztával nem kell külön bajlódni, körülbelül 20 percünkbe kerül a fahéjas tekercs elkészítése. Ha szeretnénk egy kicsit cifrázni, akkor öntsük nyakon egy porcukorból és tejből készült vaníliás mázzal, ettől nem csak szebbek, de finomabbak, szaftosabbak is lesznek a csigák.
Fahéjas tekercs
Hozzávalók 15 darabhoz
Tekercs
- 500 gramm leveles tészta
- 2 evőkanál vaj
- 60 gramm barna cukor
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 csipet só
- opcionális pekándió
Máz
- 120 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál tej
Elkészítés:
A leveles tésztát előző nap este olvasszuk ki a hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy kis tálban keverjük össze a kétféle cukrot, a fahéjat és a sót.
A leveles tésztát tegyük enyhén lisztezett felületre. Szedjük ketté - ha nem eleve két lapban volt -, majd az egyik felét nyújtsuk ki kb. 25x25 cm-es négyzetre. Kenjük le az olvasztott vaj felével, majd szórjuk rá a fahéjas cukor felét úgy, hogy hagyjunk a széleken 2 cm-es részt üresen. Járjunk el így a másik tésztalappal is.
A hozzánk közelebb eső végén kezdjük el szorosan feltekerni a tekercset. Ha kész a tekercs, egy éles késsel vágjuk fel kb. 2-3 cm vastagságú csigákra. Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
Kb. 18-22 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek.
Amíg a csigák hűlnek, készítsük el a mázat. Egy tálban keverjük össze a porcukrot, a vaníliát és a tejet, annyi tejet tegyünk hozzá, hogy sűrű, de kenhető/önthető massza legyen. Öntsük a mázat a csigákra, majd, ha szeretnénk, szórjuk meg pirított pekándióval őket.
Fotó: Getty Images