Mennyei fehér csokis, körtés süti: lehetetlen abbahagyni, annyira finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A bátyámtól kaptam születésnapomra a világ legszuperebb desszertes könyvét, több száz recept található benne - azt hiszem, még eltart egy darabig, mire mindet kipróbálom. Erre a csodára is ebben a könyvben bukkantam rá, és annyira finom ez a süti, hogy - a több száz receptet félretéve - ezt már többször is elkészítettem.
A sütemény különlegességét az adja, hogy a fehér csokoládé nem darabokban kerül a tésztába, hanem olvasztva. Ettől az egész tészta elképesztően puha lesz, ráadásul minden falatban ott van a fehér csokoládé lágy íze.
Ne aggódjunk, ha feljön a csokoládés piskóta - tényleg annyira finom a tészta önmagában is, hogy körte, máz, minden nélkül el tudnám eszegetni napokig - bár addigra nem maradna belőle. A gyümölcsöt szezontól függően változtathatjuk, mindenféle gyümölcs jól illik a fehér csokoládéhoz, almával, de mangóval is készítettem már.
Ehhez a recepthez elővehetjük a körtebefőttet vagy konzervet a kamrából, ugyanis szükségünk lesz a levére is a porcukros mázhoz. Ha viszont van friss körténk, akkor vegyünk valamilyen rostos körtelevet, és azzal pótoljuk a befőtt levét.
Fehér csokis, körtés süti
Hozzávalók 8 adaghoz
- 225 gramm liszt
- 450 gramm körte (befőtt)
- 125 gramm vaj
- 125 gramm fehér csoki
- 100 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 125 gramm tej
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 450 gramm porcukor
- 90 gramm vaj (olvasztott)
- ízlés szerint körteszirup
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzunk ki és lisztezzünk meg egy kisebb méretű tepsit.
Vízfürdő felett olvasszuk meg a fehér csokoládét.
A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze. 125 gramm vajat és a cukrot habverővel keverjük ki krémesre. Adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját, keverjük homogénre. Óvatosan adagoljuk hozzá a megolvasztott csokit, a száraz alapanyagokat és a tejet is.
Verjük fel a tojásfehérjéket, spatula segítségével forgassuk a tésztához. Tegyük a tészta felét a tepsibe, rakjuk rá a körteszeleteket, öntsük rá a tészta másik felét. Az se baj, ha leülnek a gyümölcsdarabok a tészta aljára.
Kb. 40 percig süssük a süteményt, majd hagyjuk kihűlni.
A porcukrot és az olvasztott vajat keverjük össze, majd adjunk hozzá annyi körteszirupot (befőtt vagy konzerv leve), hogy kenhető legyen. Kenjük le a süteményünk tetejét, majd hagyjuk rászáradni.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors