Édes, fahéjas krém keksz mellé: isteni desszert pillanatok alatt
Nem csak sós mártogatós létezik, édesen is elkészítheted, ha valami gyors desszertre vágysz, amivel nem kell bíbelődni.
Ha kedveled a pisztáciát, egészen biztosan szereted a belőle készült krémet is, azonban ezért a legtöbb üzletben csillagászati összegeket kérnek el. Nem mondom, hogy házilag egyáltalán nem költséges az elkészítése, de nagyjából a feléből ki fog jönni, ráadásul biztosan tudod, mi kerül bele, az ízéről nem is beszélve!
Az alábbi receptben a pisztácia mellé fehér csoki kerül, ettől lesz selymes és édes a krém. Melegen még folyósnak látod majd, de ahogy megköt a hűtőben a csokoládé, szépen megszilárdul, kenhető állaga lesz.
Hogy igazán szép és selymes legyen a krém, blansírozott pisztáciát érdemes használni. A blansírozást otthon is könnyedén kivitelezheted, erről alább olvashatsz.
Forraljunk egy lábasban vizet, majd dobjuk bele a pisztáciát. Forraljuk 4 percig, majd szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, tegyük egy konyharuhára. Csomagoljuk őket a konyharuhába, majd kezdjük el dörzsölni, így a vékony, hártyaszerű héj leválik a pisztáciáról.
A megtisztított pisztáciát tegyük az aprítógépbe a tej felével és a porcukorral együtt. Dolgozzuk össze, míg krémes massza nem válik belőle. Ez eltart pár percig, legyünk türelemmel, és párszor állítsuk meg a gépet, kaparjuk le az oldalára ragadt darabokat.
A maradék tejet, a vajat és a darabokra vágott csokit tegyük egy kis lábasba, alacsony lángon melegítsük össze, míg minden elolvad, egynemű lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliát.
A pisztáciakrémet és a fehér csokis alapot tegyük egy turmixgépbe, majd dolgozzuk össze. Ha nem elég krémes, adjunk még hozzá tejet.
Várjuk meg, míg kihűl a krém. Hűtőben 2 hétig is eláll.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu