Gyors, sütés nélküli, fehér csokoládés trüffelgolyó: a citromtól különleges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyedül az a része hosszadalmas, amíg várni kell a csokoládéra, hogy megkössön, de tényleges munka alig van vele.
Sokak kedvence a trüffelgolyó, mégis kevesen állnak neki otthon, pedig a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető desszertek közé tartozik, legyen szó a sima klasszikus étcsokoládés változatról vagy az újragondolt fehér csokisról. Én most utóbbira hoztam egy receptet, ami egy kis citromtól lesz még különlegesebb.
Tippek, ha nem állna össze a massza
Bár imádom a minél citromosabb dolgokat, itt most vissza kellett fognom magamat, mert ha túl sok citromlevet teszünk a csokoládéba, nem fog összeállni a massza. Ha mégis azt látjuk, hogy a hűtőben órák múlva sem szilárdul meg a krém, vegyük ki, olvasszunk meg egy kis plusz fehér csokoládét, keverjük bele, majd tegyük vissza hűlni. Ha nagyjából megszilárdult, de ragacsosnak érezzük, akkor borítsuk a masszát porcukorral meghintett munkalapra, picit gyúrjuk bele, mintha liszttel dolgoznánk, és úgy formázzuk tovább.
Fehér csokoládés trüffelgolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 225 gramm fehér csokoládé
- 5 evőkanál vaj
- 3 evőkanál habtejszín
- 1 csipet só
- 1 darab citrom
- forgatáshoz porcukor
Elkészítés:
Tegyük egy tálba a csokoládét, vajat, tejszínt, majd vízgőz felett olvasszuk meg, míg krémes, egynemű nem lesz.
Keverjük bele a sót, a citrom reszelt héját és kb. 1 evőkanál citromlevet. Utóbbiból ízlés szerint tehetünk bele, de azért ne vigyük túlzásba, mert akkor nem fog megszilárdulni a massza.
Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Formázzunk a masszából kb. 2-3 cm-es golyókat, majd forgassuk őket porcukorba.
Légmentesen zárt dobozban, a hűtőben 1 hétig eláll.
Fotó: Getty Images