Krémes egylábasos tészta 15 perc alatt: minden egy edényben készül
Ha csak egy fél óra ebédszüneted van, akkor is összedobhatod ezt a krémes tésztát, amely frissen, melegen a legfinomabb.
A hummusz és a paradicsomos tészta szerelemgyereke ez az étel, a római kömény, a fokhagyma és a citromlé mind-mind hangsúlyosak benne. Bár ránézésre nem tűnik tartalmasnak, mivel a szósz alapja fehérbab, nagyon hamar eltelít, garantáltan nem leszel éhes egy ideig.
Az alap lényegében egy fehérbabbal készült hummusz, amelyben a tahinit chiliszósz váltja fel, és paradicsomos ízesítést kap. Hogy krémes, selymes mártás legyen belőle, a tészta főzővizével kell hígítani, amely az ízeken is lágyít kicsit.
Mielőtt a tésztát a szószba kevered, öblítsd át párszor hideg vízzel, így nem puhul tovább és nem szívja magába a mártást. Az, hogy milyen tésztát használsz, rád van bízva, de érdemes valamilyen üreges fajtát választani, így kívül-belül átjárja a szósz.
Tegyünk a gáztűzhelyre a tésztának vizet, sózzuk meg. Amikor forr, dobjuk bele a tésztát, főzzük al dentére.
Míg fő a tészta, készítsük el a szószt. A babot szűrjük le, öblítsük át, a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A szárított paradicsomon és a cukron kívül tegyünk minden mást egy aprítógépbe, majd pürésítsük a hozzávalókat.
Öntsük a babos-paradicsomos pürét egy mélyebb serpenyőbe, majd adjunk hozzá 2-3 merőkanál tésztafőzővizet, hogy krémes, selymes szószt kapjunk végeredményül. Amikor jó az állaga, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd ízlés szerint fűszerezzük még. Főzzük 2-3 percig, utána kapcsoljuk le alatta a lángot.
A megfőtt tésztát közben szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, majd dobjuk a szószba. Forgassuk vele össze.
A szárított paradicsomot vágjuk vékony csíkokra, adjuk a tésztához, keverjük vele össze.
Rögtön kínáljuk, ízlés szerint parmezánnal megszórva.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu