Grillezett, fehérborban pácolt padlizsánszeletek – Könnyed nyári köret húsok mellé

grillezett padlizsán cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi nyári köret ez a grillezett padlizsán, amit fehérboros pác tesz még pikánsabbá.

A padlizsán igazán hálás zöldség, nemcsak krémek vagy köretek tökéletes alapanyaga, hanem főételként is megállja a helyét. Egyedül nyersen nem fogyasztható. Nagyon egészséges, káliumot, folsavat, magnéziumot, B3-, B6-, C- és K-vitamint és nagy mennyiségű rostot tartalmaz.

Vásárlásnál arra ügyeljünk, hogy fényes héjú, ép, nyomásra nem reagáló darabokat válasszunk. Otthon igyekezzünk gyorsan felhasználni, mert a hideget nem szereti, viszont szombahőmérsékleten nem áll el túl sokáig. Feldolgozva, grillezve viszont hűtőben néhány napig tarthatjuk. Sokáig tartotta magát, hogy a padlizsánt be kell sózni elkészítés előtt, hogy ne legyen keserű, de ma már nem jellemző a padlizsánokra a kesernyés íz, így ez a lépés megspórolható. 

Fehérborban pácolt padlizsánszeletek

grillezett padlizsán

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab padlizsán
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab chilipaprika
  • ízlés szerint oregánó
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a padlizsánokat, vágjuk körülbelül fél centiméter vastag szeletekre. Mossuk jól át, majd tegyük egy papírtörlőre száradni. A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre, a chilipaprikát is vágjuk apróra. 

Forrósítsuk fel a grillt, majd pirítsuk meg a padlizsánok mindkét oldalát. Amikor elkészültek, tegyük egy tálba.

Egy kis tálba öntsünk olajat, fehérborecetet, bort, sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a felszeletelt fokhagymát, a chilipaprikát és az oreganót, jól keverjük össze, majd egyenletesen öntsük rá a padlizsánszeletekre. Takarjuk le a tálat, tegyük hűtőbe 5-6 órára, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük