Mutatós Fekete-erdő tekercs: a hagyományos kedvenc piskótaroládként is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A fekete-erdő torta klasszikus sütemény, sok tejszínhabbal, cseresznyével vagy meggyel, mindenhogyan isteni.
Nagy tortarajongó vagyok. Lehet bármilyen formájú, ízvilágú, nem számít, órák hosszat képes vagyok csodálni a mennyei desszerteket. Olykor még bele se merek vágni, mert félek megsemmisíteni a cukrász mesterművét. Persze erre aztán mindig sor kerül, és utána még nagyobb elismeréssel adózom a cukrásznak.
A németek klasszikus tortája, a fekete-erdő sokak körében népszerű, az én kedvenceim közt is előkelő helyet foglal el. Szeretek kombinálni, ráadásul szeretem a tortákat és a roládokat is, úgyhogy nemrég kipróbáltam ezt a csodálatos, mutatós desszertet. A baj csak az, hogy hamar eltűnik az asztalról a krémes fekete-erdő tekercs.
Fekete-erdő tekercs
Hozzávalók 8 személyre
A piskótatésztához:
- 6 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 csipet só
- 100 gramm liszt
- 25 gramm kakaópor
A krémhez:
- 400 milliliter 30%-os tejszín
- 120 gramm porcukor
- 1 darab vaníliarúd
- 1 csomag habfixáló
- 200 gramm meggylekvár
Díszítésnek:
- 1 tábla ét- vagy tejcsoki
- 2 marék cseresznye/meggy (magozott)
- kakaó a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a csipet sót és verjük kemény habbá. A tojások sárgáját a cukorral keverjük habosra.
A lisztet a kakaóval keverjük össze.
A tojásfehérjét finoman keverjük össze a sárgájával, majd a lisztes keveréket is adjuk hozzá. Ezután fogjunk egy sütőpapírral bélelt tepsit és öntsük bele a masszát, 180 fokon előmelegített sütőben 12 percig süssük (alkalmazzunk tűpróbát).
Egy konyharuhát vizezzünk be, legyen nedves, majd gyors, határozott mozdulattal borítsuk rá a tésztát. Várjunk, amíg a tészta kihűl, ezután távolítsuk el a sütőpapírt. A konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát és hagyjuk úgy, amíg elkészítjük a tölteléket.
A hideg tejszínbe kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, majd a cukorral, habfixálóval verjünk belőle kemény habot.
A feltekert tésztát nyújtsuk ki és kenjük meg a meggylekvárral és a tejszínhab felével, de nyugodtan tehetünk bele több habot is, ez ízlés kérdése (ha marad hab, érdemes a díszítésnél használni, de nem muszáj). A meggy vagy cseresznye felét is adjuk hozzá, utána tekerjük fel a töltelékben gazdag tésztát. A maradék habot kenjük el a tekercsen.
A csokit vízgőz felett olvasszuk meg és oszlassuk el a roládon, ügyelve, hogy mindenhol elfedje a tésztát. Ha belejöttünk a díszítésbe, a maradék meggy vagy cseresznye mehet a tetejére vagy a tálcára. A roládot máshogy is be lehet vonni, kakaóval is elég megszórni.
Fotó: Getty Images