Sós karamellás hamis sajttorta: sütés nélküli változatot mutatunk
A sajttortát a hagyományosnál könnyedebb, csupa növényi alapanyagokból is elkészítheted, ráadásul sütés nélkül. Mutatjuk, hogyan!
Noha a karamell készítése veszélyes játék, a megfelelő technikával és eszközparkkal felszerelkezve végül csak a mennyei ízélményt hagyja maga után. A sós karamell pedig igazi különlegesség az édességpiacon, amely egyre nagyobb teret hódít meg magának.
A karamell készítéséhez mindenképpen használj sütőkesztyűt, hogy az esetlegesen kifröccsenő karamell nehogy megégessen!
Egy közepes méretű, lehetőleg öntöttvas lábasban közepes lángon és folyamatos keverés mellett melegítsük fel a kristálycukrot. Érdemes hozzá spatulát vagy fakanalat használni.
A folyamatos keverés és a hő hatására a cukor először gömbökbe áll össze, de aztán szép, sűrű, borostyánszínű folyadékká fog olvadni.
Ha ezzel megvagyunk, azonnal keverjük hozzá a vajat. Ne ijedjünk meg tőle, ha a hideg vajtól hirtelen buborékos lesz a felszíne, óvatosan adagoljuk.
Hogyha azt tapasztaljuk, hogy a vaj esetleg kicsapódna, akkor vegyük le a tűzről, és habverővel keverjük alaposan át.
Miután a vaj felolvadt és eggyé vált a karamellizált cukorral, továbbra is folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Ennél a lépésnél ismét gyors buborékosodással találkozhatunk, erre figyeljünk oda.
Ha az összes tejszínt hozzáadtuk, hagyjuk abba a keverést, és egy percig forraljuk a karamellt.
Ezután vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a sót. Ekkor a keverék folyékony állagú, így fogyasztás előtt érdemes megvárni, amíg lehűl és besűrűsödik.
A kész sós karamellt lezárt üvegben 1 hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Ha nagyon besűrűsödik, mikrohullámű sütőben vagy akár tűzűhelyen is újból folyóssá tudjuk tenni.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu