Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül

3
Nyomtatás
sos-karamell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hogyha mindig is vonzott a sóskaramell-készítés, de sosem mertél nekivágni, most mutatunk egy pofonegyszerű receptet!

Noha a karamell készítése veszélyes játék, a megfelelő technikával és eszközparkkal felszerelkezve végül csak a mennyei ízélményt hagyja maga után. A sós karamell pedig igazi különlegesség az édességpiacon, amely egyre nagyobb teret hódít meg magának.

Tipp

A karamell készítéséhez mindenképpen használj sütőkesztyűt, hogy az esetlegesen kifröccsenő karamell nehogy megégessen!

Fenséges sós karamell

sos-karamell

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • 200 g kristálycukor
  • 80 g sózatlan vaj
  • 120 ml zsíros tejszín
  • 1 tk.
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes méretű, lehetőleg öntöttvas lábasban közepes lángon és folyamatos keverés mellett melegítsük fel a kristálycukrot. Érdemes hozzá spatulát vagy fakanalat használni.

A folyamatos keverés és a hő hatására a cukor először gömbökbe áll össze, de aztán szép, sűrű, borostyánszínű folyadékká fog olvadni. 

Ha ezzel megvagyunk, azonnal keverjük hozzá a vajat. Ne ijedjünk meg tőle, ha a hideg vajtól hirtelen buborékos lesz a felszíne, óvatosan adagoljuk.

Hogyha azt tapasztaljuk, hogy a vaj esetleg kicsapódna, akkor vegyük le a tűzről, és habverővel keverjük alaposan át. 

Miután a vaj felolvadt és eggyé vált a karamellizált cukorral, továbbra is folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Ennél a lépésnél ismét gyors buborékosodással találkozhatunk, erre figyeljünk oda.

Ha az összes tejszínt hozzáadtuk, hagyjuk abba a keverést, és egy percig forraljuk a karamellt.

Ezután vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a sót. Ekkor a keverék folyékony állagú, így fogyasztás előtt érdemes megvárni, amíg lehűl és besűrűsödik.

A kész sós karamellt lezárt üvegben 1 hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Ha nagyon besűrűsödik, mikrohullámű sütőben vagy akár tűzűhelyen is újból folyóssá tudjuk tenni.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon