Sós karamellás hamis sajttorta: sütés nélküli változatot mutatunk
A sajttortát a hagyományosnál könnyedebb, csupa növényi alapanyagokból is elkészítheted, ráadásul sütés nélkül. Mutatjuk, hogyan!
Amikor ezt a desszertet elkészítettem, még én is meglepődtem, annyira különleges és elképesztően finom lett. Az egyedisége nemcsak abban rejlik, hogy sajttorta létére nem tartalmaz tejterméket és vegán – mégis sajtos ízű –, hanem abban is, hogy a megszokott háztartási vagy zabkeksz helyett sós perecből készül az alapja. A látvány pedig magáért beszél.
A „sajtos” töltelék a vegán krémsajt (ebből a Violife Creamy termékét választottam) mellett vegán sós karamellt is tartalmaz, amelyet a hagyományos eljárás helyett úgy készítettem, mint egy sűrített tejet. Tej helyett azonban sűrű, konzerves kókusztejet használtam, amelyből a kókuszvirágcukorral összefőzve tökéletes vegán karamellt kaptam. Dermedés után ebből csurgattam a torta tetejére is.
A díszítésnél engedd bátran szabadjára a fantáziádat! Én a saját tortámat karamellszilánkokkal, maradék sós pereccel és pattogatott kukoricával dobtam fel, de ha te a letisztultabb, minimalista dizájnt kedveled, akkor állj meg nyugodtan a karamellcsurgatásnál. Úgy is csodaszép lesz!
A megadott mennyiségekhez egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam.
Sós karamellás hamis sajttorta
Hozzávalók 8 szelethez
A hamis sós karamellhez:
- 400 ml konzerves kókusztej
- 100 g kókuszvirág- vagy barna cukor
- 1 ek kókuszolaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 0.5 tk só
Az alaphoz:
- 100 g sós perec
- 200 g zabkeksz
- 50 g kókuszolaj (lágy)
A sajtos réteghez:
- 300 g natúr kesudió (áztatott)
- 300 g vegán krémsajt
- 200 g karamellszósz (kb. a fenti adag fele)
- 120 g kókuszjoghurt
- 50 g kókuszolaj (lágy)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 ek friss citromlé
Az összeállításhoz:
- 200 g karamellszósz (a fenti adag másik fele)
- 50 g sós perec (opcionális)
- 50 g pop-corn (opcionális)
- karamellszilánk (opcionális)
Elkészítés:
Első lépésként a kesudiót áztassuk forró vízbe, és tegyük félre egy órára.
A karamellszószhoz tegyük a kókusztejet és a cukrot egy kisebb edénybe, és forraljuk fel. Ha a cukor elolvadt, vegyük alacsonyra a hőfokot, és időnként megkeverve, gyöngyözve hagyjuk főni 30-40 percig, amíg egy sűrű, karamellre emlékeztető szószt kapunk. Akkor van kész, ha közepesen sötét borostyánszínű. Keverjük hozzá a kókuszolajat, a vaníliát és a sót, és tegyük félre.
Az alaphoz tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és dolgozzuk darabosabb állagúra. Béleljünk ki egy kapcsos tortaformát sütőpapírral, majd egy kanállal alaposan nyomkodjuk az aljára a keveréket. Tegyük hűtőbe dermedni.
A sajtos réteghez tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk selymes állagúra. Ez 1,5-2 percig is eltarthat. (Normális, hogy a massza nagyon folyékony: amint megdermed, sajttortaállaga lesz.) Öntsük a masszát a sós pereces alapra, és tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egész éjszaka ott marad.
Ha már szilárd a torta teteje, óvatosan vegyük ki a sütőformából, körkörös mozdulatokkal öntsük rá a maradék karamellszószt, és egy szilikonspatulával egyengessük el. Tetszés szerint díszítsük. Hűtőben tároljuk, 10-15 perccel felvágás előtt pedig pihentessük szobahőmérsékleten.
-
2024-03-02 09:28:02
-
2023-10-23 09:32:01
-
2023-08-17 07:32:02
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!