Sós karamellás hamis sajttorta: sütés nélküli változatot mutatunk

Sos-karamellas-sajttorta-vegan-c1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sajttortát a hagyományosnál könnyedebb, csupa növényi alapanyagokból is elkészítheted, ráadásul sütés nélkül. Mutatjuk, hogyan!

Amikor ezt a desszertet elkészítettem, még én is meglepődtem, annyira különleges és elképesztően finom lett. Az egyedisége nemcsak abban rejlik, hogy sajttorta létére nem tartalmaz tejterméket és vegán – mégis sajtos ízű –, hanem abban is, hogy a megszokott háztartási vagy zabkeksz helyett sós perecből készül az alapja. A látvány pedig magáért beszél.

A „sajtos” töltelék a vegán krémsajt (ebből a Violife Creamy termékét választottam) mellett vegán sós karamellt is tartalmaz, amelyet a hagyományos eljárás helyett úgy készítettem, mint egy sűrített tejet. Tej helyett azonban sűrű, konzerves kókusztejet használtam, amelyből a kókuszvirágcukorral összefőzve tökéletes vegán karamellt kaptam. Dermedés után ebből csurgattam a torta tetejére is.

A díszítésnél engedd bátran szabadjára a fantáziádat! Én a saját tortámat karamellszilánkokkal, maradék sós pereccel és pattogatott kukoricával dobtam fel, de ha te a letisztultabb, minimalista dizájnt kedveled, akkor állj meg nyugodtan a karamellcsurgatásnál. Úgy is csodaszép lesz!

A megadott mennyiségekhez egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használtam.

Sós karamellás hamis sajttorta

Sos-karamellas-sajttorta-vegan-1

Hozzávalók 8 szelethez

A hamis sós karamellhez:

  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 100 g kókuszvirág- vagy barna cukor
  • 1 ek kókuszolaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 0.5 tk

Az alaphoz:

  • 100 g sós perec
  • 200 g zabkeksz
  • 50 g kókuszolaj (lágy)

A sajtos réteghez:

  • 300 g natúr kesudió (áztatott)
  • 300 g vegán krémsajt
  • 200 g karamellszósz (kb. a fenti adag fele)
  • 120 g kókuszjoghurt
  • 50 g kókuszolaj (lágy)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ek friss citromlé

Az összeállításhoz:

  • 200 g karamellszósz (a fenti adag másik fele)
  • 50 g sós perec (opcionális)
  • 50 g pop-corn (opcionális)
  • karamellszilánk (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként a kesudiót áztassuk forró vízbe, és tegyük félre egy órára.

A karamellszószhoz tegyük a kókusztejet és a cukrot egy kisebb edénybe, és forraljuk fel. Ha a cukor elolvadt, vegyük alacsonyra a hőfokot, és időnként megkeverve, gyöngyözve hagyjuk főni 30-40 percig, amíg egy sűrű, karamellre emlékeztető szószt kapunk. Akkor van kész, ha közepesen sötét borostyánszínű. Keverjük hozzá a kókuszolajat, a vaníliát és a sót, és tegyük félre.

Az alaphoz tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és dolgozzuk darabosabb állagúra. Béleljünk ki egy kapcsos tortaformát sütőpapírral, majd egy kanállal alaposan nyomkodjuk az aljára a keveréket. Tegyük hűtőbe dermedni.

A sajtos réteghez tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk selymes állagúra. Ez 1,5-2 percig is eltarthat. (Normális, hogy a massza nagyon folyékony: amint megdermed, sajttortaállaga lesz.) Öntsük a masszát a sós pereces alapra, és tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egész éjszaka ott marad.

Ha már szilárd a torta teteje, óvatosan vegyük ki a sütőformából, körkörös mozdulatokkal öntsük rá a maradék karamellszószt, és egy szilikonspatulával egyengessük el. Tetszés szerint díszítsük. Hűtőben tároljuk, 10-15 perccel felvágás előtt pedig pihentessük szobahőmérsékleten.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük