Omlós, házi tejkaramella: öröm belőle minden falat
A csodás édességet érdemes házilag elkészíteni, nagyon finom, gasztroajándéknak és vendégvárónak is tökéletes.
A tejkaramella régi kedvenc, az egyik legfinomabb édesség, melyet te is el tudsz készíteni! A finomság szétolvad a szájban, könnyen vágható és törhető, gasztroajándéknak is tökéletes.
Persze a magad örömére is összedobhatod! Eszegesd magában vagy csempészd süteménybe, ha pedig különlegesebb ízben szervíroznád, akkor sóval bolondítsd meg! A finomság elkészítéséhez hasznos eszköz egy konyhai hőmérő, de ha nincs, anélkül is el tudod készíteni. A lényeg, hogy légy türelmes, állj a tűzhely mellett, ne vad láng felett melegítsd, hanem szelíden.
Omlós házi tejkaramella
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 60 ml víz
- 2.5 dl tejszín
- 8 dkg vaj
Elkészítés:
Egy vastag falú edénybe öntsük bele a cukrot, a mézet és a vizet. Ezután közepes láng felett olvasszuk össze az alapanyagokat, közben néha keverjük meg. Amikor már gyöngyözik a teteje, szép karamellás, aranybarna színt kap, akkor vegyük le a tűzhelyről. (Konyhai hőmérővel ellenőrizve 160 fokosnak kell lennie, ennek hiányában a színre hagyatkozzunk.)
A karamellhez öntsük hozzá a tejszínt és a vajat, majd tegyük vissza az edényt közepes lángra, és főzzük 10-15 percig, közben néha keverjük meg. Akkor jó, ha eléri a 120 fokot. Mérő hiányában mártsunk egy kanalat a karamellbe, ha könnyen dermed rajta, akkor jó, zárjuk el alatta a lángot.
Vegyünk elő egy tepsit vagy jénait, amelynek magas a fala (formaméret: 20x20 cm), béleljük ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a karamellt. Ezután tegyük hűvös helyre (nem szabad hűtőbe tenni), és hagyjuk dermedni egy éjszakát.
Másnap éles késsel, tetszés szerint daraboljuk fel a finomságot.
-
2023-12-05 11:08:02
-
2023-11-23 07:32:02
-
2023-09-24 09:28:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!