Omlós, házi tejkaramella: öröm belőle minden falat

Omlós házi tejkaramella cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodás édességet érdemes házilag elkészíteni, nagyon finom, gasztroajándéknak és vendégvárónak is tökéletes.

A tejkaramella régi kedvenc, az egyik legfinomabb édesség, melyet te is el tudsz készíteni! A finomság szétolvad a szájban, könnyen vágható és törhető, gasztroajándéknak is tökéletes.

Persze a magad örömére is összedobhatod! Eszegesd magában vagy csempészd süteménybe, ha pedig különlegesebb ízben szervíroznád, akkor sóval bolondítsd meg! A finomság elkészítéséhez hasznos eszköz egy konyhai hőmérő, de ha nincs, anélkül is el tudod készíteni. A lényeg, hogy légy türelmes, állj a tűzhely mellett, ne vad láng felett melegítsd, hanem szelíden.

Omlós házi tejkaramella

Omlós házi tejkaramella ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 60 ml víz
  • 2.5 dl tejszín
  • 8 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy vastag falú edénybe öntsük bele a cukrot, a mézet és a vizet. Ezután közepes láng felett olvasszuk össze az alapanyagokat, közben néha keverjük meg. Amikor már gyöngyözik a teteje, szép karamellás, aranybarna színt kap, akkor vegyük le a tűzhelyről. (Konyhai hőmérővel ellenőrizve 160 fokosnak kell lennie, ennek hiányában a színre hagyatkozzunk.)

A karamellhez öntsük hozzá a tejszínt és a vajat, majd tegyük vissza az edényt közepes lángra, és főzzük 10-15 percig, közben néha keverjük meg. Akkor jó, ha eléri a 120 fokot. Mérő hiányában mártsunk egy kanalat a karamellbe, ha könnyen dermed rajta, akkor jó, zárjuk el alatta a lángot.

Vegyünk elő egy tepsit vagy jénait, amelynek magas a fala (formaméret: 20x20 cm), béleljük ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a karamellt. Ezután tegyük hűvös helyre (nem szabad hűtőbe tenni), és hagyjuk dermedni egy éjszakát.

Másnap éles késsel, tetszés szerint daraboljuk fel a finomságot.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük