
Így fermentálhatsz könnyedén: természetes probiotikum házilag
A fermentálás ősi eljárás, amely ma újra nagy népszerűségnek örvend. Bár időigényes, a tényleges munka minimális vele, és nagyon ízletes, vitaminbomba savanyúságot tehetsz az asztalra.
A fermentált zöldségre egyértelműen igaz az egyszerű, de nagyszerű mondás, ugyanis szinte semmi munkával készül, azonban az egyik legfinomabb és legegészségesebb savanyúságot kapod végeredményül.
A fermentálás, vagyis erjesztés teljesen természetes módon történik, nem szükséges a savanyításhoz ecet vagy citromlé, a jótékony baktériumok végzik a munkát. Ahhoz azonban, hogy ez megkezdődjön, sóra, a választott zöldségre és vízre lesz szükséged, illetve egy lezárt befőttesüvegre és hűvös, sötétebb környezetre.
Mivel a savanyúság szinte magától készül el, a kész fermentált zöldség vitaminban gazdag marad, a tápértéke magas lesz, a cékla és a gyömbér párosa pedig garantáltan leszámol majd mindenféle betegséggel.
A céklákat hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le.
Tegyük egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a sót, és jó alaposan keverjük össze, a sót jól masszírozzuk bele a céklába. Hagyjuk állni egy órát szobahőmérsékleten.
Készítsünk elő egy 1 literes befőttesüveget, majd tegyük bele a céklás keveréket, jó alaposan nyomkodjuk bele, ne legyenek benne légbuborékok. Az esetlegesen kiengedett levét is öntsük rá, de ha ez még nem lepi el teljesen, akkor pótoljuk ki annyi (lehetőleg tisztított vagy felforralt és lehűtött) vízzel, hogy az üveg szájától 1,5 cm maradjon csak szabadon.
A cékla tetejére tegyünk valamilyen súlyt, hogy a lé alatt maradjon, majd zárjuk le a befőttesüveget akár úgy, hogy egy konyharuhát teszünk a tetejére, amit befőttesgumival rögzítünk. Állítsuk bele egy tepsibe/tálcára az üveget, mert lehet, hogy szivárogni fog.
Sötét, hűvös helyen tároljuk pár napig. Ha nagyon habos és buborékos a felszíne, kanalazzuk néha le róla, majd zárjuk vissza.
Kóstoljuk meg pár nap után, és ha elérte a kívánt savanyúságot, zárjuk le légmentesen, és a hűtőben tároljuk. Nagyjából 7-8 nap kell neki, de minél melegebb helyen áll, annál kevesebb.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu