Fermentált gyömbéres cékla: vitaminbomba savanyúság influenzaszezonra

0
Nyomtatás
fermentalt-cekla
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Igazi vitaminbomba a fermentált cékla, mivel magától készül el, megőrzi minden jótékony tulajdonságát, szuper probiotikum és immunerősítő is egyben.

A fermentált zöldségre egyértelműen igaz az egyszerű, de nagyszerű mondás, ugyanis szinte semmi munkával készül, azonban az egyik legfinomabb és legegészségesebb savanyúságot kapod végeredményül.

A fermentálás, vagyis erjesztés teljesen természetes módon történik, nem szükséges a savanyításhoz ecet vagy citromlé, a jótékony baktériumok végzik a munkát. Ahhoz azonban, hogy ez megkezdődjön, sóra, a választott zöldségre és vízre lesz szükséged, illetve egy lezárt befőttesüvegre és hűvös, sötétebb környezetre.

Mivel a savanyúság szinte magától készül el, a kész fermentált zöldség vitaminban gazdag marad, a tápértéke magas lesz, a cékla és a gyömbér párosa pedig garantáltan leszámol majd mindenféle betegséggel.

Fermentált gyömbéres cékla

fermentalt-cekla2

Hozzávalók 1 literes üveghez

  • 1 kg cékla
  • 1.5 ek. finom szemű, lehetőleg jódozatlan
  • 2 ek. friss, reszelt gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

A céklákat hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le.

Tegyük egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a sót, és jó alaposan keverjük össze, a sót jól masszírozzuk bele a céklába. Hagyjuk állni egy órát szobahőmérsékleten.

Készítsünk elő egy 1 literes befőttesüveget, majd tegyük bele a céklás keveréket, jó alaposan nyomkodjuk bele, ne legyenek benne légbuborékok. Az esetlegesen kiengedett levét is öntsük rá, de ha ez még nem lepi el teljesen, akkor pótoljuk ki annyi (lehetőleg tisztított vagy felforralt és lehűtött) vízzel, hogy az üveg szájától 1,5 cm maradjon csak szabadon. 

A cékla tetejére tegyünk valamilyen súlyt, hogy a lé alatt maradjon, majd zárjuk le a befőttesüveget akár úgy, hogy egy konyharuhát teszünk a tetejére, amit befőttesgumival rögzítünk. Állítsuk bele egy tepsibe/tálcára az üveget, mert lehet, hogy szivárogni fog.

Sötét, hűvös helyen tároljuk pár napig. Ha nagyon habos és buborékos a felszíne, kanalazzuk néha le róla, majd zárjuk vissza.

Kóstoljuk meg pár nap után, és ha elérte a kívánt savanyúságot, zárjuk le légmentesen, és a hűtőben tároljuk. Nagyjából 7-8 nap kell neki, de minél melegebb helyen áll, annál kevesebb.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon