Fermentált spárga jó roppanósan: így sokáig eláll az egészséges zöldség
Ha sokáig szeretnéd élvezni a spárga csodás ízét, készíts belőle savanyúságot! A fermentálás egyszerű, a végeredmény pedig ízletes.
A fermentált zöldségek és gyümölcsök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami nem meglepő, hiszen nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is. A fermentálással – azaz természetes erjedéssel – ugyanis a hagyományos savanyítással ellentétben az alapanyagokat nem kell hőkezelni, így megőrzik vitamintartalmuk legnagyobb részét.
Fermentálni szinte bármit lehet, az egyik legnagyobb klasszikus azonban a káposzta. Elkészítheted nagyon egyszerűen mindössze só és bors hozzáadásával, de tetszés szerinti fűszereket is tehetsz mellé – a köménymag, a babérlevél és a kapor is jól áll neki.
A káposztáról szedjük le a külső sérült leveleket, vágjuk negyedekbe, és gyaluljuk le.
Sózzuk le, és hagyjuk 15 percig állni – ezalatt egész sok levet fog engedni. A lével együtt tegyük egy nagyobb vagy több kisebb befőttesüvegbe, adjuk hozzá a borsot, a köménymagot és a babérlevelet, majd az üveg alját óvatosan ütögessük meg, hogy kiszökjenek belőle a levegőbuborékok.
Nyomkodjuk le a káposztát az aljára, ha szükséges, tegyünk rá valamilyen nehezéket, hogy biztosan a lében maradjon, és fedjük le. Ha szükséges, vízzel pótoljuk a levet.
Hagyjuk szobahőmérsékleten (20-25 fok) állni 5 napig, majd kóstoljuk meg, és ha jónak érezzük, már fogyaszthatjuk is.
Tegyük hűtőbe, hidegben 3-4 hétig eláll.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu