Fermentált káposzta: vitaminban és probiotikumban nem lesz hiány

4
Nyomtatás
Fermentalt-kaposzta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fermentált káposztánál nincsen jobb savanyúság a náthaszezonra: nemcsak sok C-vitaminnal, de probiotikummal is ellátja a szervezetedet.

A fermentált zöldségek és gyümölcsök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami nem meglepő, hiszen nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is. A fermentálással – azaz természetes erjedéssel – ugyanis a hagyományos savanyítással ellentétben az alapanyagokat nem kell hőkezelni, így megőrzik vitamintartalmuk legnagyobb részét.

Fermentálni szinte bármit lehet, az egyik legnagyobb klasszikus azonban a káposzta. Elkészítheted nagyon egyszerűen mindössze só és bors hozzáadásával, de tetszés szerinti fűszereket is tehetsz mellé – a köménymag, a babérlevél és a kapor is jól áll neki.

Fermentált káposzta házilag

Fermentalt-kaposzta

Hozzávalók 1 üveghez

  • 1 kisebb fej káposzta (1 kg)
  • 1 ek.
  • 1 tk. egész bors
  • 1 tk. egész fűszerkömény
  • 3 db babérlevél
  • víz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A káposztáról szedjük le a külső sérült leveleket, vágjuk negyedekbe, és gyaluljuk le.

Sózzuk le, és hagyjuk 15 percig állni – ezalatt egész sok levet fog engedni. A lével együtt tegyük egy nagyobb vagy több kisebb befőttesüvegbe, adjuk hozzá a borsot, a köménymagot és a babérlevelet, majd az üveg alját óvatosan ütögessük meg, hogy kiszökjenek belőle a levegőbuborékok.

Nyomkodjuk le a káposztát az aljára, ha szükséges, tegyünk rá valamilyen nehezéket, hogy biztosan a lében maradjon, és fedjük le. Ha szükséges, vízzel pótoljuk a levet.

Hagyjuk szobahőmérsékleten (20-25 fok) állni 5 napig, majd kóstoljuk meg, és ha jónak érezzük, már fogyaszthatjuk is.

Tegyük hűtőbe, hidegben 3-4 hétig eláll.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon