Isteni savanyú káposzta házilag: egyszerűen készül a vitaminbomba savanyúság

savanyu-kaposzta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig lesz vele dolgod, mégis isteni házi savanyú káposztát kapsz végeredményül, szinte magától készül el, csak légy türelemmel.

A házi savanyú káposztának nincsen párja, köretként, savanyúságként, magában, sütve, mindenhogy isteni. Nem csak finom, nagyon egészséges is, ugyanis a fermentálásnak köszönhetően rengeteg probiotikumot tartalmaz, igazi vitaminbomba. 

A fermentálás kifejezés valójában egy nagyon egyszerű technikát takar: lényegében a káposzta spontán, a saját baktériumainak a segítségével erjed meg, nem kell hozzáadni semmilyen oltóanyagot. Egyedül sóra lesz szükséged, illetve a választott fűszerekre, lehet az babérlevél, kömény, egész bors. Mivel a káposzta viszonylag sok levet enged magából, vízre sem lesz szükséged, de ha kevésbé lédús alapanyaggal dolgozol, vagy nem elegendő a folyadék mennyisége ahhoz, hogy ellepje a választott zöldséget, kipótolhatod. 

A káposztát 3-7 napig hagyd szobahőmérsékleten állni, majd ha már elégedett vagy az ízével, tedd a hűtőbe további 1-2 hétre. Ott még tovább fog erjedni, de jóval lassabb lesz a folyamat. 

Házi savanyú káposzta

savanyu-kaposzta

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 1 közepes fej káposzta (1,5 kg)
  • 15 g tengeri só
  • 2 db babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A káposzta külső, csúnya leveleit távolítsuk el, majd mérjük meg a súlyát. 1 kiló káposztához 10-15 gramm sóval számoljunk. 

A káposztát vágjuk négybe, majd minden negyedet vágjunk egészen vékony csíkokra. Használhatunk gyalut is alternatívaként. 

A legyalult káposztát tegyük egy nagy, tiszta tálba, majd sózzuk. Kezdjük el összedolgozni a sóval, gyúrjuk, masszírozzuk 5-10 percig. Eközben sok levet fog engedni, minél többet, annál jobb. 

Ha kiengedte a levét, adjuk hozzá a babérlevelet. 

Készítsünk magunk elé egy 5 literes, sterilizált befőttesüveget, tegyük bele a káposztát. Öntsük rá a kiengedett folyadékot, majd nyomkodjuk le a káposztát, akkor jó, amikor ellepi a lé. (Ha nem elég, vízzel pótoljuk.) Tegyünk a tetejére valamilyen nehezéket, hogy a káposzta ne tudjon feljönni a tetejére.

Tegyünk az üveg tetejére egy darab folpackot, befőttesgumival rögzítsük. Tegyünk az üveg alá egy tálcát.

Tegyük a káposztát közvetlen napfénytől védett, 20-25 fok körüli helyre 3-7 napra. Naponta kétszer nyomkodjuk le a káposztát. A 3. nap után kóstoljuk meg, ha elégedettek vagyunk az ízével, tegyük rá a tetőt az üvegre, majd mehet a hűtőbe. 

A hűtőben 2-3 hétig is érdemes még érni hagyni, annál finomabb és egészségesebb lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük