
Otthon savanyított lilakáposzta, ami hónapokig eláll: nem csak a színe, az íze is mesés

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Édeskrumplis-cukkinis falatkák sütőben sütve: olajszag nélkül készül

Pihe-puha csokis kuglóf: csak keverd egybe a hozzávalókat

Próbáld ki Meghan Markle koktélparadicsomos tésztáját: olcsó és finom

Így távolítsd el a vörösborfoltot: 5 bevált tippet mutatunk

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás
Továbbmegyünk a házi savanyítás útján egy olyan zöldség irányába, ami fermentálásra termett, ráadásul gyönyörű színe van.
A házi fermentálás egyre menőbb, talán ez az a gasztrodivat, ami nem jön és megy, hanem marad is. Nem csoda, hiszen ennek értelme is van: nem kell az íztelen téli paradicsomokra támaszkodnunk, olcsó, egyszer kell vele dolgozni és hónapokig feltölti a hűtőt valamivel, ami színt, ízeket és rengeteg vitamint ad bármelyik étkezéshez.
Fermentáltam már káposztát és tököt, most az egyik kedvenc színű és állagú zöldségemet savanyítottam be, a lilakáposztát. Nem ugyanaz az eljárás, mint az itt leírt savanyú káposztánál, nem sóoldattal dolgoztam, hanem sima sóval és a zöldség saját levével. Ez valamivel több türelmet igényel, de így is nagyon megéri. Lehet fűszerezni bátran: köménymaggal, gyömbérrel, fokhagymával, amivel jólesik, de az erjesztés önmagában is csodás ízeket produkál.
Házilag fermentált lilakáposzta

Hozzávalók 30 adaghoz
- 1 kilogramm lilakáposzta
- 30 gramm só
- fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A lilakáposztát legyaluljuk vagy lereszeljük, és egy nagyon nagy tálban alaposan elkeverjük a sóval. Belemasszírozzuk úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja. Nagy üvegbe tesszük, állni hagyjuk.
Egy-két óra múlva kinyomkodjuk belőle az összes levet, remélhetőleg annyit dob ki, hogy el is lepje. Valamilyen súlyt teszünk bele - egy kisebb poharat vagy egy másik üveget -, ami a lé alatt tartja a káposztát.
Lefedjük és szobahőmérsékleten érni hagyjuk. Öt nap múlva megkóstoljuk, ha elég savanyú, kis üvegekbe osztva hűtőbe vagy télen ablakba tesszük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors