Otthon savanyított lilakáposzta, ami hónapokig eláll: nem csak a színe, az íze is mesés

lila kapi cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Továbbmegyünk a házi savanyítás útján egy olyan zöldség irányába, ami fermentálásra termett, ráadásul gyönyörű színe van.

A házi fermentálás egyre menőbb, talán ez az a gasztrodivat, ami nem jön és megy, hanem marad is. Nem csoda, hiszen ennek értelme is van: nem kell az íztelen téli paradicsomokra támaszkodnunk, olcsó, egyszer kell vele dolgozni és hónapokig feltölti a hűtőt valamivel, ami színt, ízeket és rengeteg vitamint ad bármelyik étkezéshez.

Fermentáltam már káposztát és tököt, most az egyik kedvenc színű és állagú zöldségemet savanyítottam be, a lilakáposztát. Nem ugyanaz az eljárás, mint az itt leírt savanyú káposztánál, nem sóoldattal dolgoztam, hanem sima sóval és a zöldség saját levével. Ez valamivel több türelmet igényel, de így is nagyon megéri. Lehet fűszerezni bátran: köménymaggal, gyömbérrel, fokhagymával, amivel jólesik, de az erjesztés önmagában is csodás ízeket produkál.

Házilag fermentált lilakáposzta

lila kaposzta ferment

Hozzávalók 30 adaghoz

  • 1 kilogramm lilakáposzta
  • 30 gramm
  • fűszerek ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lilakáposztát legyaluljuk vagy lereszeljük, és egy nagyon nagy tálban alaposan elkeverjük a sóval. Belemasszírozzuk úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja. Nagy üvegbe tesszük, állni hagyjuk.

Egy-két óra múlva kinyomkodjuk belőle az összes levet, remélhetőleg annyit dob ki, hogy el is lepje. Valamilyen súlyt teszünk bele - egy kisebb poharat vagy egy másik üveget -, ami a lé alatt tartja a káposztát.

Lefedjük és szobahőmérsékleten érni hagyjuk. Öt nap múlva megkóstoljuk, ha elég savanyú, kis üvegekbe osztva hűtőbe vagy télen ablakba tesszük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük