
Pár perces savanyúság retekből: így marad ress a zöldség

A retek a tavasz egyik hírnöke, már ami a zöldségeket illeti. Ahhoz, hogy jóval a szezonja után is fogyaszthasd, készíts belőle mennyei savanyúságot.
Savanyúság szinte bármilyen zöldségből és számos gyümölcsből készíthető, a retekre azonban mégsem esik túl gyakran a választásunk. Pedig olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyag, ráadásul mutatós is, hiszen a héja gyönyörűen megszínezi a savanyúság levét.
Ehhez az szükséges, hogy a héjával együtt tedd a befőttesüvegbe, és ha tényleg néhány perc alatt szeretnél vele végezni, akkor felszeletelned sem kötelező: egyszerűen vágd félbe a zöldséget.
-
2023-04-21 09:36:01
-
2023-04-13 10:30:02
-
2023-04-06 10:32:01
Reteksavanyúság

Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 csomó friss retek (10-15 db)
- 120 ml fehérborecet
- 1 ek cukor
- 1.5 tk só
- 250 ml víz
- 1 tk mustármag
- 0.5 tk egész köménymag
- 0.5 tk egész koriandermag
- 1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A retek és a hagyma kivételével tegyünk minden hozzávalót egy közepes edénybe, forraljuk fel, és alacsony hőfokon főzzük 5 percig.
Tisztítsuk meg a retket, tetszés szerint vágjuk félbe vagy vastagabb szeletekre, és tegyük sterilizált befőttesüvegbe. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk vékony karikákra, és dugdossuk a retkek közé.
Öntsük rá a forró levet, és zárjuk le az üveget. Kihűlés után hűtőben tároljuk, és felbontás után egy hónapon belül fogyasszuk el.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!