Pár perces savanyúság retekből: így marad ress a zöldség

Savanyitott-retek-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A retek a tavasz egyik hírnöke, már ami a zöldségeket illeti. Ahhoz, hogy jóval a szezonja után is fogyaszthasd, készíts belőle mennyei savanyúságot.

Savanyúság szinte bármilyen zöldségből és számos gyümölcsből készíthető, a retekre azonban mégsem esik túl gyakran a választásunk. Pedig olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyag, ráadásul mutatós is, hiszen a héja gyönyörűen megszínezi a savanyúság levét.

Ehhez az szükséges, hogy a héjával együtt tedd a befőttesüvegbe, és ha tényleg néhány perc alatt szeretnél vele végezni, akkor felszeletelned sem kötelező: egyszerűen vágd félbe a zöldséget.

Reteksavanyúság

Savanyitott-retek

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 csomó friss retek (10-15 db)
  • 120 ml fehérborecet
  • 1 ek cukor
  • 1.5 tk
  • 250 ml víz
  • 1 tk mustármag
  • 0.5 tk egész köménymag
  • 0.5 tk egész koriandermag
  • 1 fej vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

A retek és a hagyma kivételével tegyünk minden hozzávalót egy közepes edénybe, forraljuk fel, és alacsony hőfokon főzzük 5 percig.

Tisztítsuk meg a retket, tetszés szerint vágjuk félbe vagy vastagabb szeletekre, és tegyük sterilizált befőttesüvegbe. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk vékony karikákra, és dugdossuk a retkek közé.

Öntsük rá a forró levet, és zárjuk le az üveget. Kihűlés után hűtőben tároljuk, és felbontás után egy hónapon belül fogyasszuk el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük