Házi probiotikum és a legjobb ízű savanyúság egyben: fermentált káposzta

Nyomtatás
fermentalt kaposzta cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A legegyszerűbb, legfinomabb házilag készített savanyú káposzta módszerével bárki felülmúlhatja a bolti verziókat.

Megadtam magam az utóbbi idők legelsöprőbb, ugyanakkor legértelmesebb gasztronómiai divatjának, és folyamatosan fermentálok. A fermentált zöldségek olyan természetes és adalékanyag-mentes módon erjesztett savanyúságok, amelyek nem csak, hogy ízükben szárnyalják felül a bolti savanyúkat, de óriási probiotikum-tartalmuknak köszönhetően segítenek rendben tartani a bélflóra egészségét, ami, mint az utóbbi időben egyre többen állítják, a teljes immunrendszer központja. Persze emellett a zöldség saját vitamintartalma is száz százalékban ép marad, szóval fontos vitaminforrás is, nem beszélve a rostokról.

De mindez még mindig nem az az indok, amiért mindenkinek neki kell állnia fermentálni otthon, mert az a következő: az íz. Nem egyszerűen savanyú, hanem elképesztően összetett módon, szájpadlást behatóan mély ízű zöldségek születnek.

Töltött káposzta alapja is lehet

A most bemutatott módszer nem a klasszikus, hordós káposzta technológiája, mert az otthoni körülmények között, lakásban igen nagy türelmet és sok időt igénylő feladat. Ez a módszer ahhoz hasonlít, amit korábban ennél a töknél alkalmaztunk. A képlet egyszerű: vékonyra szeletelt káposzta, sóoldat, tiszta befőttesüveg és türelem. Ha most bekeverünk ebből egy szép, nagy adagot, a karácsonyi töltött káposztánk is lehet akár saját.

Ebben az esetben tegyünk el egy külön üvegben egész leveleket is, ugyanazzal a módszerrel, mint amit lent leírtunk.

Fermentált káposzta

fermentalt kaposzta kicsi

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 1 fej káposzta
  • 3 liter víz
  • 3 evőkanál
Recept idők

Elkészítés:

A káposztákról leszedegetjük a külső leveleket, megmossuk, levágjuk a torzsa csúnyább részét. Félbevágjuk, majd negyedekre, aztán egészen vékony csíkokra szeljük. Van, aki reszelve szereti, egészen apró formában. Mi a valamivel vastagabb, gyufaszáljellegű darabokat preferáljuk, ezért késsel dolgozunk.

Sóoldatot készítünk: a sót elkeverjük a vízzel, míg fel nem oldódik benne teljesen.

Egy nagy befőttesüveget alaposan kimosunk, kiszárítunk (pl. a 90 fokos sütőben). A káposztát beleszórjuk, közben igyekszünk minden teret kihasználni, nem hagyni üres részeket az üvegben. Végül felöntjük a káposztát a sóoldattal. Fontos, hogy a víz egészen ellepje, ne lógjon ki alóla semmi. Ehhez én egy nagy poharat süllyesztek az üveg szájába, de bármi jó, ami a víz alatt tartja a zöldségeket.

A befőttesüveget lezárjuk, és húsz fok körüli egyenletes hőmérsékletű helyen hagyjuk erjedni. Fontos, hogy tegyünk alá egy tányért vagy tálcát, mert az erjedés beindulása után kifolyhat belőle némi víz. Öt nap után kezdhetjük el a kóstolgatást: ha már elégnek érezzük, betehetjük a hűtőbe, ahol lassan, de folytatódni fog az erjedés. Ha viszont még tovább szeretnénk fokozni az ízét, hagyjuk tovább állni a szobahőmérsékleten, és naponta, kétnaponta kóstoljuk újra. Amikor elégedettek vagyunk vele, akkor tesszük a hűtőbe.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon