Édes, puha, pufi tésztájú francia teasütemény: a financier elképesztően finom

ftcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes és illatos teasütemény, a financier nagyon kedvelt édesség Franciaországban, készülhet egyszerűen csak cukorral, de akkor lesz a legfinomabb, ha keverünk valami pluszt is a tésztába.

Az egyszerűnek tűnő sütemény elkészítésénél fontos mozzanat, hogy a vajat felforraljuk, így megtisztítjuk a felesleges víztől. A tészta szaftosságáról a tojásfehérje fog gondoskodni. Az édes desszert készülhet simán, mindenféle töltelék nélkül, én azonban azt mondom, akkor a legjobb, ha gazdagítjuk a tésztát valamivel.

A financierbe tehetünk bogyós gyümölcsöt, darált diót, darált mákot, kókuszreszeléket vagy csokidarabokat, az aranytömbökre hasonlító tésztába gyakorlatilag minden illik. Az alább olvasható diós receptet is tovább lehet gazdagítani, például csokichipsszel.

Financier teasütemény

ftct

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 30 dekagramm vaj
  • 20 dekagramm dió
  • 15 dekagramm kristálycukor
  • 15 dekagramm porcukor
  • késhegynyi sütőpor
  • 12 dekagramm liszt
  • 6 darab tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A vajat forrásig hevítjük, 1-2 percig forraljuk, amíg le nem látunk az edény aljára.

Keverőtálba öntjük a darált diót, kristály- és porcukrot, lisztet, sütőport és a tojásfehérjét, majd robotgéppel elkezdjük simára keverni. Amikor elértük a vágyott állagot, a felhevített, már kihűlt vajat a keverékbe csorgatjuk, alaposan elkeverjük, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.

A hidegen pihent masszát nyomózsákba töltjük, szilikonos formába (tetszőleges forma) adagoljuk, vagy a zsákból tömböket nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. 170 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük