Finn rozskenyérből ropogós nassolnivaló? Házi receptet mutatunk
Egy nagyon régi, ősi skandináv recept, ami nem csak nagyon egészséges, de elképesztően praktikus is. Most megmutatjuk, hogyan készül házilag.
A finn lazacleves, avagy a lohikeitto, biztosan el fogja rabolni a szívedet, ha szereted a halételeket. Egyszerre krémes és laktató, mégis könnyed és friss a kapornak és a citromnak köszönhetően.
Az eredeti változatot már volt szerencsém megkóstolni Finnországban, és bár ez a recept nem onnan van, a végeredmény szinte teljesen ugyanolyan lesz. A három fő hozzávaló – lazac, kapor és tejszín – mellé krumpli, póréhagyma és répa is kerül, így lesz nagyon tartalmas a leves.
Hogy igazán intenzív legyen az íze, halalaplével érdemes dolgozni, de ha esetleg nem jutsz hozzá, zöldségalaplével is működik a recept. Amit szintén nem érdemes kihagyni belőle, az a citromlé, ezt ízlés szerint adagold, nagyon jól áll mindenféle halételnek.
Készítsük elő a zöldségeket: a póréhagymát tisztítsuk meg, a fehér részét vágjuk vékony karikákra. A répát és a krumplit pucoljuk meg, előbbit szeleteljük, utóbbit kockázzuk.
A lazacot vágjuk nagyobb kockákra, a kaprot aprítsuk össze.
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel a vajat, majd ha elolvadt, dobjuk rá a póréhagymát és a répát. Nagyjából 8-10 percig dinszteljük, míg picit összeesik, megpuhul. (Ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot.)
Ekkor forgassuk bele a krumplit, és öntsük fel a halalaplével. Sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg forrásnak indul. Vegyük kicsire a lángot, majd kb. 15-20 percig főzzük gyöngyözve, míg a krumpli megpuhul.
Ekkor adjuk hozzá a lazacot, kb. 5 percig főzzük. Utolsó simításként adjuk hozzá a tejszínt és a kaprot, melegítsük egybe. Nem kell forrnia, ahogy elkezd gyöngyözni, el is készült a leves. Kóstoljuk meg, ízlés szerint citromlével, sóval, borssal ízesítsük.
Rögtön tálalhatjuk is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu