Selymes és pikáns fokhagymakrémleves ropogós betéttel – Isteni finom és az immunrendszernek is jó
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Áldom azt az esős, hűvös délutánt, amikor először készítettem el ezt a receptet, amit mamám régi, kézzel firkantott kis füzetében találtam. Krémes, ízes, lélekmelengető leves, amit bármikor könnyedén összeállíthatunk.
A rémtörténetek szerint a fokhagyma remek vámpírűző, egy biztos, jellegzetes, erős illata sokakat eltántorít, pedig jótékony tulajdonságai miatt érdemes lenne beépíteni az étrendünkbe. A fűszernövény intenzív íze mellett vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, remek immunerősítő. A népgyógyászat régen sok betegség ellen alkalmazta, rendszeres fogyasztása bizonyítottan segít helyreállítani a vérnyomást, de baktérium- és vírusölő hatással is bír. Emésztőrendszeri problémákkal küzdők bátran fogyaszthatják, májproblémák és herpesz ellen is használható.
Jellegzetes, pikáns íze remekül illik húsokhoz, tejszínes mártásokhoz, tésztás ételekhez. A fokhagymából levest is készíthetünk, intenzív aromájára kakukkfűvel erősíthetünk rá. A krémes levest szürcsölhetjük bögréből, de finomra vágott petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal is tálalhatjuk. A testet és a lelket is átmelegíti ez a krémes fokhagymaleves.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók 6 személyre
Leves
- 2 egész fej fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 darab póréhagyma
- 2 darab burgonya
- 1 teáskanál kakukkfű
- 250 milliliter főzőtejszín (20%-os)
- kevés olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Tálalás
- kruton
Elkészítés:
A hagymákat tisztítsuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a pórét daraboljuk, a fokhagymát szintén darabokra vágjuk.
A krumplit megpucoljuk és kockákra vágjuk.
A vöröshagymát és a pórét kevés olajon üvegesítjük, 4-5 perc eltelte után hozzáadjuk a kakukkfüvet és a fokhagymadarabokat, 5 percig hagyjuk illatozni, utána mehet a fazékba a krumpli, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk és a házi készítésű ételízesítő kockánkkal is gazdagítjuk a levest.
Amikor a krumpli megpuhult, felöntjük főzőtejszínnel a levest, pár percig még a tűzhelyen hagyjuk, majd botmixerrel krémesítjük.
Tálalásnál kruton (pirított kenyérkockák), finomra aprított petrezselyem és frissen őrölt bors kerülhet a levesre.
Fotó: Getty Images