Fokhagymás-diós mártogatós friss zöldségekhez: az egészséges bulikaja
2
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha vannak alapanyagok, amik tényleg teljes értékűen tudják helyettesíteni a húst, akkor ezek közül az egyik, legalábbis élmény szintjén, mindenképpen a dió. Mert igen, a dió sósan is csodálatos, sőt, úgy a legjobb.
A grúz, bolgár, török, görög, szóval sok balkáni, közel-keleti gasztrokultúra tele van sós receptekkel, de az olaszoknak is vannak diós-gorgonzolás tésztáik vagy diós-tejszínes salsájuk, amit spagettihez kevernek éppen úgy, mint egy sima pestót.
Csak dió és fokhagyma
Ez az egyszerű és történetesen teljesen tejtermékmentes, vegán és minden mástól is mentes mártogatós maximálisan a középpontba helyezi a diót, az egyetlen markáns ízű alapanyag mellette csak a fokhagyma. Így aztán kétféleképpen csíp, de éppen csak úgy, hogy még kellemes legyen.
Nagyon jó friss zöldségekkel, répával, uborkával, paprikával, de különösen csodásan passzol sült zöldségekhez, például édesburgonyához, sült zellerhez és céklához is.
Fokhagymás-diós mártogatós
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm dió
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint zöldségek
Elkészítés:
A diót aprítógépbe tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, majd néhány kanálnyi jeges vízzel sima péppé turmixoljuk. Aprítás közben fokozatosan adhatunk hozzá még hideg vizet, annyit, amennyi a kívánt állaghoz szükséges. Hasábokra vágott friss zöldségekkel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors