Fokhagymás rántással készült lencsefőzelék: megmaradt sült hús mellé is tökéletes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lencsét sokan unalmasnak gondolják, pedig nagyon izgalmas is lehet, sokféleképpen kerülhet a tányérra.
A lencse szerény alapanyag, így a legtöbben egyszerűen is bánnak vele, a nagyiféle klasszikus főzeléket készítik belőle - pedig nagyon jól viseli a fűszereket, merész ízesítésű, krémesebb levesek vagy főzelékek is készülhetnek belőle.
Mivel a babona szerint a lencse jó anyagi helyzetet jelent, év elején kötelező valamilyen formában az asztalra tenni - ilyenkor érdemes egyszerűbben elkészíteni, például főzelék formájában, amely mellé maradék sült húst, virslit, főtt burgonyát vagy répát érdemes kínálni. A főzelék ízvilágának kialakításával is érdemes játszani, kerülhet bele babérlevél vagy 1-2 evőkanál sűrített paradicsom is.
Fokhagymás lencsefőzelék
Hozzávalók 6 személyre
- 500 gramm lencse
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- szükség szerint olaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét legalább 8 órára áztassuk be vízbe, annyiba, amennyi bőven ellepi. Áztatás után mossuk át alaposan, majd annyi vízzel tegyük fel főni, amennyi ellepi. A lencse főzővizébe a megpucolt, egészben hagyott hagymát is tegyük bele.
Míg a lencse fő, készítsünk fokhagymás rántást: a zúzott fokhagymát 1-2 percig kevés olajon pirítsuk, majd keverjük el benne a lisztet (ha szükséges, lehet még olajat is önteni hozzá), amikor zsemleszínű lesz a liszt, húzzuk félre, keverjük hozzá a pirospaprikát. Merjünk ki 1-2 merőkanállal a lencse főzővizéből a fokhagymás lisztre, keverjük csomómentesre, majd az egészet forgassuk a lencséhez. A főzeléket ízesítsük sóval és borssal, főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, a főzelék pedig besűrűsödik.
Fotó: Getty Images