![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A pikáns lencsepörkölt 30 perc alatt elkészül – Izgalmas fűszerek és zöldségek teszik fejedelmivé
![lencsecover](https://kep.index.hu/1/0/3276/32767/327670/32767022_2511732_ac472d5abf2b4e6bec014820b4aeac43_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A lencsepörköltet egészséges zöldségek gazdagítják, kiadós egytálas, amelynek aranyló színéért a kurkuma a felelős.
Hazánkban népszerűek a pörköltek, amelyeket nemcsak hússal, hanem zöldséggel is elkészíthetünk. Vegyük például a kedvelt hüvelyest, a lencsét, amelyre már hoztunk egy izgalmas receptet, most azonban teljesen másképp fog készülni a sűrű, zamatos lencsepörkölt.
A fehérjében gazdag szemeket a vegánoknak és a vegetáriánusoknak különösen ajánlott fogyasztani, hiszen az egyik legjobb húspótló már az ősidők óta. A szerény lencsének rengeteg fajtája létezik: barna, vörös, sárga és még sorolhatnám, van, amelyik kifejezetten salátához illik, míg más főzéshez ajánlott. A lencse készítésénél azt szokták javasolni, hogy egy éjszakára áztassuk vízbe főzés előtt, de én csak 30 percre szoktam beáztatni, sőt, az is előfordult már, hogy kimaradt ez a fázis, a lencse mégis tökéletesen puha lett.
Az egészséges hüvelyes földes íze miatt remekül viseli a fűszereket, egészen merész ízekkel kombinálhatjuk, jól illik hozzá a pikánsabb curry, fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, de még fahéjjal is megbolondíthatjuk. Ebbe a receptbe is érdemes tenni 1 teáskanál fahéjat, de ha kihagyjuk belőle, nem lesz gond, inkább az ínyencek adják hozzá a fűszert. Különlegesebb alapanyagok közül a kurkumát ne felejtsük ki, ettől lesz ugyanis még az aranytól is szebb színe. Mivel kókuszolajjal és kókusztejjel dolgozunk, vegánok is elkészíthetik az egyszerű, egészséges és nagyon finom lencsepörköltet.
Pikáns lencsepörkölt
![lencsect](https://kep.index.hu/1/0/3276/32766/327668/32766898_e3e36c351b6a7ef00dcf92f9b6a88ae4_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 fej hagyma
- 2 szál angol zeller
- 1 darab sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál kurkuma
- 200 gramm lencse
- 250 milliliter paradicsom passata
- 1 liter víz
- 125 milliliter kókusztej
- 70 gramm spenótlevél
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál currypor
Elkészítés:
A lencsét 30 percre áztassuk be.
A kókuszolajat tegyük edénybe, majd amikor felmelegedett, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, zellert, sárgarépát, zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítsük.
Miután a zöldségek összeestek, megpuhultak, jöhet a többi fűszer: curry, pirospaprika és kurkuma, majd a lencsét is öntsük a lábasba. Adjuk hozzá a paradicsom passatát és a vizet, alaposan keverjük össze. 20-25 perc múlva a pörkölt besűrűsödik, ekkor ráöntjük a kókusztejet, a spenótot is a pörkölthöz keverjük, úgy 5-8 percig főzzük, utoljára citromlével ízesítjük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!