A pikáns lencsepörkölt 30 perc alatt elkészül – Izgalmas fűszerek és zöldségek teszik fejedelmivé

lencsecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencsepörköltet egészséges zöldségek gazdagítják, kiadós egytálas, amelynek aranyló színéért a kurkuma a felelős.

Hazánkban népszerűek a pörköltek, amelyeket nemcsak hússal, hanem zöldséggel is elkészíthetünk. Vegyük például a kedvelt hüvelyest, a lencsét, amelyre már hoztunk egy izgalmas receptet, most azonban teljesen másképp fog készülni a sűrű, zamatos lencsepörkölt.

A fehérjében gazdag szemeket a vegánoknak és a vegetáriánusoknak különösen ajánlott fogyasztani, hiszen az egyik legjobb húspótló már az ősidők óta. A szerény lencsének rengeteg fajtája létezik: barna, vörös, sárga és még sorolhatnám, van, amelyik kifejezetten salátához illik, míg más főzéshez ajánlott. A lencse készítésénél azt szokták javasolni, hogy egy éjszakára áztassuk vízbe főzés előtt, de én csak 30 percre szoktam beáztatni, sőt, az is előfordult már, hogy kimaradt ez a fázis, a lencse mégis tökéletesen puha lett.

Az egészséges hüvelyes földes íze miatt remekül viseli a fűszereket, egészen merész ízekkel kombinálhatjuk, jól illik hozzá a pikánsabb curry, fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, de még fahéjjal is megbolondíthatjuk. Ebbe a receptbe is érdemes tenni 1 teáskanál fahéjat, de ha kihagyjuk belőle, nem lesz gond, inkább az ínyencek adják hozzá a fűszert. Különlegesebb alapanyagok közül a kurkumát ne felejtsük ki, ettől lesz ugyanis még az aranytól is szebb színe. Mivel kókuszolajjal és kókusztejjel dolgozunk, vegánok is elkészíthetik az egyszerű, egészséges és nagyon finom lencsepörköltet.

Pikáns lencsepörkölt

lencsect

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál angol zeller
  • 1 darab sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 200 gramm lencse
  • 250 milliliter paradicsom passata
  • 1 liter víz
  • 125 milliliter kókusztej
  • 70 gramm spenótlevél
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál currypor
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét 30 percre áztassuk be.

A kókuszolajat tegyük edénybe, majd amikor felmelegedett, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, zellert, sárgarépát, zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítsük.

Miután a zöldségek összeestek, megpuhultak, jöhet a többi fűszer: curry, pirospaprika és kurkuma, majd a lencsét is öntsük a lábasba. Adjuk hozzá a paradicsom passatát és a vizet, alaposan keverjük össze. 20-25 perc múlva a pörkölt besűrűsödik, ekkor ráöntjük a kókusztejet, a spenótot is a pörkölthöz keverjük, úgy 5-8 percig főzzük, utoljára citromlével ízesítjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük