Selymes, fűszeres lencseleves: hús nélkül is laktató és nagyon finom

llcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bőséges lencselevesben nincs hús, csak a hüvelyesből és néhány zöldségből készül a melengető csoda.

Szerény, de nagyon tápláló eledel a lencse. A legegyszerűbben, hagymával és fokhagymás rántással készítve is nagyszerű ízek kerülnek a tányérra, de megéri kombinálni az alapanyagokat, egy-két újítással különleges, elképesztően finom zamatú leves készülhet belőle.

A lencselevesben répának és zellernek is jut hely, a köményes és korianderes fűszerezéstől karakteresebb ízvilágú lesz. A leves zamatát és textúráját is lehet fokozni, sáfránnyal ízesítve aranyló színben fog pompázni, az ízeket pedig egy teáskanálnyi gyömbérrel érdemes feldobni. A leves textúrája lehet pürés, ezt botmixerrel lehet elérni, ha így készül, 200 milliliter főzőtejszín is kerülhet a levesbe, illetve pirított kenyérkockákkal kínálható. 

Fűszeres lencseleves

llct

Hozzávalók 6 személyre

  • 500 gramm lencse
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál angol zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 darab paradicsom
  • 1 csokor friss koriander vagy petrezselyem
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 liter víz
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, répát és zellert vágjuk finomra, egy nagy lábasban, olajon 8-10 percig dinszteljük, majd a zúzott fokhagymát is keverjük az edény tartalmához. Körülbelül 2 perc után a lencsét is keverjük a zöldségekhez.

A paradicsomot daraboljuk fel, majd turmixoljuk le, a sűrű pürét öntsük a lencsére, keverjük el, majd a vizet is öntsük a fazékba. A levesre szórjuk rá a fűszereket (só, bors, kömény, pirospaprika), fedő alatt, gyakran ellenőrizve 35-45 percig főzzük.

A finomra aprított petrezselymet vagy koriandert akkor keverjük a leveshez, ha már elzártuk alatta a lángot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük